Klaus Iohannis a avut discuții cu liderii Coaliției pe tema grevei din învățământ. Președintele a accentuat importanța menținerii dialogului și a cerut să fie prezentate public concluziile negocierilor

Nicolae Ciucă Ligia Deca și Marcel Ciolacu la întâlnirea cu președintele Iohannis
Nicolae Ciucă Ligia Deca și Marcel Ciolacu la întâlnirea cu președintele Iohannis
31 mai 2023, 08:44

După discuțiile de ieri cu sindicatele, președintele Klaus Iohannis i-a chemat azi  la consultări pe liderii coaliției de guvernare. A participat și ministrul Educației, Ligia Deca. Șeful statului le-a cerut să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care le poate lua Guvernul așa încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții și să nu fie afectat calendarul susținerii examenelor naționale. De la Cotroceni, liderii coaliției au mers la Guvern și au invitat sindicatele din educație la noi negocieri.

Noua ofertă pe care Guvernul le-a făcut-o sindicaliștilor conține majorări salariale de 1000 de lei brut lunar pentru profesori și 400 de lei pentru personalul nedidactic. Greviștii au obținut și promisiunea unui act normativ prin care Guvernul se angajează să aducă salariul debutanților la nivelul salariului mediu brut. O varianta îmbunătățită față de ultimele propuneri, spun liderii de sindicat.

ACTUALIZARE În cadrul discuțiilor de la Cotroceni au fost analizate revendicările Federațiilor sindicale din educație și posibilele soluții care să conducă la încetarea grevei profesorilor și la reînceperea cursurilor.

Președintele Klaus Iohannis a accentuat importanța menținerii dialogului, singura cale prin care se poate debloca situația actuală. Astfel, negocierile vor fi reluate imediat și vor continua până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerințelor cadrelor didactice.

(w500) Nicolae Ci

Președintele României le-a solicitat liderilor coaliției să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele și măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul școlar să fie încheiat în bune condiții, iar calendarul susținerii examenelor naționale să nu fie afectat.

ACTUALIZARE Sunt informații din surse politice despre noi variante de majorare salarială luate în calcul. Dar sindicaliștii au anunțat că resping eventuala semnare a unui acord, chiar și girat de președinte. Ei sunt deciși să continue greva.

La discuţiile de la Cotroceni participă preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu – preşedinte al Camerei Deputaţilor, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi consilierul prezidenţial Daniela Bârsan.

ACTUALIZARE Vicepremierul Kelemen Hunor, preşedinte al UDMR, nu poate ajunge, miercuri, la consultările de la Cotroceni pe tema grevei din Educaţie pentru că se află în teritoriu şi a primit invitaţia în cursul dimineţii.

Surse politice au declarat că liderul UDMR a primit invitaţia de a participa la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis miercuri dimineaţă, în jurul orei 9,00, şi nu are cu ce să se deplaseze într-un timp atât de scurt din teritoriu, transmite Agerpres.

 

 

____________________

Marţi, şeful statului s-a întâlnit cu o delegaţie a liderilor sindicatelor din Educaţie în contextul grevei generale declanşate în învăţământ.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat, la întâlnirea cu liderii sindicatelor din Educaţie, disponibilitatea de a garanta, ca mediator, încheierea unui acord politic pentru rezolvarea revendicărilor salariale, a informat Administraţia Prezidenţială.

Peste 15.000 de sindicalişti din Educaţie au ieșit marți în stradă și au mers de la Palatul Victoria. A fost a şaptea zi de grevă generală şi pare tot mai aproape scenariul prelungirii anului şcolar.

Elevii îi susţin pe profesori, dar temerea lor cea mare e că examenele naţionale s-ar putea amâna. Cadrele didactice nu vor să renunţe la solicitările lor.

Negocierile liderilor sindicali din Educație cu Guvernul au eșuat, iar protestele vor continua. Înscrierile la Bacalaureat au fost prelungite până pe 9 iunie.

Tema zilei. Reprezentanții părinților spun că prelungirea conflictului din Educație ar fi un dezastru. Sindicatele anunță că vor continua greva atât timp cât este nevoie

Guvernul le-a promis prime sindicaliștilor și că și-ar putea asuma, printr-un memorandum, faptul că odată cu data de 1 ianuarie 2024, salariile debutanților vor porni de la salariul mediu pe țară, o sumă de 4.000 de lei net. Teama sindicaliștilor este că asta va fi doar o promisiune a Executivului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă