România și Croația, pregătite pentru aderarea la Schengen și parte a soluției pentru gestionarea fluxurilor migratorii. Susținere din partea Zagrebului. Consultări între Bogdan Aurescu și omologul croat

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit luni dimineață, pentru consultări politice, pe ministrul Afacerilor Externe și Europene al Republicii Croația, Gordan Grlić Radman, cu prilejul vizitei pe care acesta o efectuează în România, la invitația șefului diplomației române, în marja participării la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO. Aderarea la Schengen și la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, proces în care ambele state sunt angrenate, a constituit una din temele principale de discuție. "Atât România, cât și Croația sunt pregătite pentru aderare și sunt parte a soluției de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ce privește gestionarea fluxurilor migratorii și, de asemenea, este clar că este în interesul UE ca spațiul Schengen să fie întărit prin includerea ambelor state", a declarat Bogdan Aurescu.

28 Noiembrie 2022, 09:28 (actualizat 28 Noiembrie 2022, 11:47) | Mihaela Carpea |

După consultări, cei doi miniștri au susținut declarații comune de presă. Declarațiile au fost transmise în direct de TVR.

"Am purtat astăzi un dialog aprofundat privind oportunitățile de consolidare a relațiilor bilaterale, atât în plan politic, cât și economic, sectorial, inclusiv prin promovarea de proiecte comune - la nivel regional, la nivel european, și nu numai. Am salutat împreună tendința pozitivă a schimburilor comerciale bilaterale. Avem deja, în acest an, o creștere cu peste 32% a valorii acestora comparativ cu primele 7 luni ale anului trecut și suntem convinși că această evoluție va continua și pe mai departe", a declarat ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

"În ceea ce privește agenda europeană, am abordat cu domnul ministru în mod prioritar obiectivul pe care ambele state îl urmăresc în această perioadă, și anume aderarea la spațiul Schengen, pe fondul celor mai recente evoluții înregistrate în acest dosar. Împărtășim o evaluare comună, și anume aceea că extinderea acestui spațiu va contribui la întărirea frontierelor externe ale Uniunii Europene, la crearea unui spațiu Schengen mai puternic și mai rezilient în fața provocărilor la adresa securității interne a Uniunii. Atât România, cât și Croația sunt pregătite pentru aderare și sunt parte a soluției de care are nevoie în acest moment Uniunea Europeană în ce privește gestionarea fluxurilor migratorii și, de asemenea, este clar că este în interesul UE ca spațiul Schengen să fie întărit prin includerea ambelor state", a subliniat Bogdan Aurescu.

Cei doi oficiali au discutat și despre aderarea României și Croației la OCDE. "Suntem împreună candidați în acest proces și lucrăm împreună pentru pașii următori către procesul de negociere a aderării", a explicat șeful diplomației de la București.

Discuțiile au evidențiat sprijinul puternic al României și Croației pentru continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene cu țările din Balcanii de Vest, dar și cu noile state candidate - R. Moldova și Ucraina.

La rândul său, ministrul croat de Externe a subliniat că România este un partener pentru Zagreb.

"Am fost de acord că ne aflăm de aceeași parte a istoriei, de partea adevărată a democrației și a luptei pentru libertate pe care o duce poporul ucrainean", a declarat Gordan Grlić Radman.

În privința aderării la spațiul de liberă circulație, Grlić Radman a subliniat că țara sa se așteaptă la o decizie pozitivă din partea Consiliului European de a intra în spațiul Schengen.

"În acest sens, susținem adoptarea aceleiași decizii pentru România și Bulgaria. Salutăm și raportul Comisiei Europene, care propune finalizarea MCV-ului, având în vedere faptul că România a îndeplinit toate criteriile acestui mecanism de monitorizare", a adăugat șeful diplomației de la Zagreb.

Vizita constituie o oportunitate importantă pentru consolidarea dialogului politico-diplomatic și intensificarea cooperării economice și sectoriale între România și Republica Croația, având în vedere inclusiv contextul aniversar, de împlinire a 30 de ani de relații diplomatice româno-croate.

VEZI și Cancelarul Austriei, Karl Nehammer: Va fi un vot separat pentru intrarea Croaţiei în Schengen şi un alt vot pentru Bulgaria şi România. Critici în privința protecției frontierelor

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 7°C 9°C
IASI 5°C 4°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 5°C 7°C
CRAIOVA 7°C 9°C
BRASOV 1°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI