Consultări la Palatul Cotroceni: Liderii USL i-au cerut demisia lui Băsescu

7 februarie 2012, 10:51

UPDATE, 17.30: Liderii USL au spus după consultările cu Traian Basescu că i-au cerut să îşi dea demisia, însă acesta a refuzat. De asemenea, au mai anunţat că nu vor vota noul guvern deoarece vor sa ajungă la alegeri anticipate.

 

UPDATE, 16.50: Liderul UNPR Cristian Diaconescu a declarat la sfârşitul discuţiilor cu Traian Băsescu că Uniunea vrea ca actuala coaliţie de guvernare să se menţină în continuare.

 

UNPR mai vrea introducerea propunerii privind impozitarea averilor mari si foarte mari în urmatorul program de guvernare şi noul Guvern să se realizeze cât mai repede.

 

UPDATE, 16.30: Reprezentantii minoritatilor nu au dat declaratii la sfarsitul discutiilor cu seful statului. Ulterior deputatul Mircea Grosaru, de la Asociatia italienilor din Romania, a declarat pentru Mediafax ca vor un premier politic si resping ideea alegerilor anticipate.

 

„Am susţinut ideea unui premier politic, având în vedere situaţia economică, socială a României. Această importantă funcţie este politică şi nu poate fi lăsată pe mâna unui tehnocrat”, a precizat Mircea Grosaru. Reprezentantii minoritatilor au mai spus in cadrul discutiilor cu Traian Basescu ca vor sustine noul Guvern.

 

Preşedintele Traian Basescu a avut luni consultări cu liderii principalelor partide politice din Romania pentru a desemna un nou premier, dupa ce Emil Boc a depus mandatul întregului Cabinet.

 

Discuţiile au început de la ora 15.00 cu reprezentanţii minorităţilor, însă presa nu a avut acces la discuţii, nici măcar pentru câteva minute. La finalul dezbaterii liderii minorităţilor nu au dat declaraţii. Începând cu ora 16.00 delegaţia UNPR, formată din Gabriel Oprea, Marian Sârbu şi Cristian Diaconescu, urma să discute cu seful statului.

 

Uniunea Natională pentru Progresul Romaniei a anunţat ca susţine formarea rapidă a unui Guvern care să asigure stabilitatea politică şi să ofere un semnal puternic de credibilitate economiei romanesti şi pietelor externe, se arată într-un comunicat remis Tvr Info.

 

„UNPR va susţine formula guvernamentală construită pe majoritatea parlamentară existentă, care va respecta principiile responsabilităţii, stabilităţii şi solidarităţii şi care va asigura o bună administrare a ţării”, se mai arată în comunicat.

 

De la ora 16.30 Traian Băsescu va discuta cu reprezentanţii PC, după care cu UDMR, PNL, PSD si PDL.

 

După demisia lui Emil Boc, şeful statului l-a numit premier interimar pe Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei. Fostul premier a declarat luni dimineaţa că îşi dă demisia deoarece nu se agaţă de putere.

 

„Am luat decizia de a depune mandatul guvernului. Am luat această decizie pentru a detensiona situaţia politică şi socială din ţară, dar şi pentru a nu pierde ceea ce românii au câştigat cu atâtea suferinţe, şi anume stabilitatea economică a ţării…Am depus mandatul guvernului pentru că nu mă agăţ de putere. Am declarat de multe ori acest lucru. Pentru mine contează mai puţin că mai rămân pe acest scaun câteva luni în plus, până la alegerile din luna noiembrie, dar pentru ţară este extrem de important să avem stabilitate economică şi să putem câştiga împreună cu românii din eforturile noastre comune”, a mai spus acesta.

 

Emil Boc a mai precizat ca toate deciziile pe care le-a luat pana in prezent Guvernul au fost pentru viitorul Romaniei.

 

În aceşti ani de guvernare am luat decizii extrem de grele. Ştiu că pe foarte mulţi români i-au făcut să creadă că un guvern nu ia întotdeauna cele mai bune decizii. Vreau, însă, să ştie că acele măsuri au fost luate cu gândul la viitorul României, au fost luate nu pentru că am dorit, ci pentru că a trebuit. Fac apel la maturitatea clasei politice să treacă rapid prin Parlament un nou guvern, un guvern care să consolideze creşterea economică a ţării”, a spus acesta.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite