Consultanţi financiari: Locuinţele vor fi tot mai scumpe. Preţurile vor fi influenţate inclusiv de modificările din Codul fiscal

2 iulie 2022, 19:08

Cine a amânat în ultimul an să îşi cumpere un apartament în Bucureşti acum plăteşte cu aproape 20% mai mult.

Iar locuinţele vor fi tot mai scumpe. Preţurile vor fi influenţate inclusiv de modificările din Codul fiscal. Potrivit informaţiilor obţinute pe surse de TVR Info, cota redusă de TVA de 5% se va aplica pentru locuinţe mai mici şi mai ieftine, iar pentru restul se va plăti 19%.

Pragul valoric scade de la 700 de mii la 600 de mii de lei, iar limita de suprafaţă se reduce de la 120 la 80 de metri pătraţi. Se va trece, de asemenea, la impozitare de 1% în cazul vânzării unei locuințe mai vechi de 3 ani și impozit de 3% pentru vânzarea unui imobil de până în 3 ani. Excepţie fac moștenirile.

Locuinţele se vor scumpi oricum, indiferent de modificările din Codul fiscal. Doar locuinţele mai vechi e posibil să se ieftinească. Aşa cred agenţii imobiliari.

În această perioadă, nici creditele nu sunt o soluţie. Din această săptămână, au crescut şi dobânzile plătite pentru credite luate în lei după mai 2019.

Întregul context îi face pe români să amâne să îşi cumpere o locuinţă.

Numărul autorizaţiilor de construire nou emise a scăzut semnificativ în ultima perioadă.

În aprilie 2022 a fost mai mic cu aproape 10 procente faţă de martie 2022 şi cu 15,5% faţă de aprilie 2021. În total, în primele patru luni ale acestui an, s-au eliberat 14.438 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Să fii proprietar de locuință, un lux tot mai greu de permis în România