Consultații și rețete online, tratament și pentru neasigurați. Cardul de sănătate nu mai este obligatoriu

31 martie 2020, 20:30

Un medic de familie din Râmnicu Vâlcea comunică mai mult online cu pacienţii. Toţi vor să se protejeze de noul coronavirus.

Pentru a limita interacţiunea care nu e absolut necesară şi pentru a evita contaminarea, guvernul a luat mai multe măsuri pentru perioada stării de urgenţă.

Medicii de familie şi specialiştii din ambulatorii pot acorda consultaţii şi reţete de la distanţă, prin telefon sau prin internet.

Pacienţii pot să prezinte doar mesajul la farmacie ca să-şi ridice medicamentele. Nu mai este nevoie şi de hârtie.

Pe durata stării de urgenţă, nici cardul de sănătate nu mai este obligatoriu.

Vârstnicii fără mijloace moderne de comunicare ar putea prezenta doar cardul de sănătate la farmacie, ca să-şi ia medicamentele de pe reţetă, spun oficialii CNAS. Se lucrează la softuri şi pentru ca reţeta să poată fi eliberată în baza unor date minimale. Acum nu se poate peste tot.

Pacienţii cronici stabili vor primi tratamentul fără să mai meargă la specialist pentru a reînnoi scrisoarea medicală.

Şi valabilitatea biletelor de trimitere se prelungește cu 90 de zile.

161 de spitale, maternităţi şi centre de dializă, inclusiv private, au fost desemnate pentru a trata pacienţii cu COVID-19 care au şi alte probleme. Orice bolnav care are nevoie de îngrijiri medicale trebuie însă preluat, avertizează oficialii. O soluție pentru bolnavi trebuie să fie găsită, iar bolnavul, dacă este în stare critică, trebuie să fie tratat.

Ministrul Sănătăţii a emis un ordin care stabileşte clar cum trebuie izolaţi şi trataţi cei cu COVID-19 şi ce echipamente trebuie folosite.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite