Construcția unităților 3 și 4 de la Cernavodă va genera peste 9.000 de locuri de muncă - oficiali

Prelungirea funcționării Unității 1 și construcția reactoarelor 3 și 4 cu parteneri occidentali vor crește numărul locurilor de muncă în industria nucleară de la 11.000 la peste 20.000, iar impactul economic va fi considerabil, a declarat marți Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.

08 Decembrie 2020, 13:25 (actualizat 08 Decembrie 2020, 13:33) Știrile TVR |
Centrala de la Cernavodă

Cosmin Ghiță s-a aflat la Cernavodă, unde Kimberly Reed, presedintele Exim US si ambasadorulul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti Adrian Zuckerman au făcut o vizită. Vizita vine după încheierea, în luna octombrie, la Washington, a unui Acord între Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii privind cooperarea în legătură cu proiectele nuclearo-energetice de la Cernavodă și în sectorul energiei nucleare civile din România, precum și a unui Memorandum de Înțelegere cu Exim US, care ar urma să finanțeze proiectele cu 7 miliarde de dolari.

Ambasadorul Zuckerman a remarcat în discursul său „curajul” premierului Ludovic Orban care a pus capăt potențialei colaborări pentru Unitățile 3 și 4 cu China General Nuclear Power Corporation. Ambasadorul a vorbit depre corupția din companiile chineze și despre riscurile de securitate națională pe care le presupune colaborarea cu aceste companii în proiecte de energie sau de comunicații, cum este rețeaua 5G. Adrian Zuckeman a amintit și de tratamentul pe care guvernul chinez îl aplică minorităților și de „lagărele de muncă forțată”.

Kimberly Reed, presedintele Exim US a vorbit despre posibilitatea extinderii colaborării în domeniile infrastructurii sau proiectelor din cadrul Inițiativei Celor Trei Mări a țărilor membre UE din Europa Centrală și de Est.

Acordul interguvernamental dintre SUA și România, în domeniul nuclear civil, a primit acceptul Comisiei Europene în noiembrie, ceea ce permite începerea demersurilor pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 2°C
IASI 3°C 2°C
CLUJ 6°C 3°C
CONSTANTA 10°C 5°C
CRAIOVA 6°C 2°C
BRASOV 6°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI