Constantin Udrea, judecător militar: Nici măcar în decembrie 89, România nu și-a închis granițele. Dacă guvernanții ajung la concluzia că se impune, măsura trebuie luată

Când se impune închiderea granițelor, cine decide această măsură într-un stat al Uniunii Europene și cum ne-ar putea afecta viața o astfel de măsură ne-a explicat în Jurnalul TVR, Constantin Udrea, judecător militar.

17 Martie 2020, 08:54 (actualizat 17 Martie 2020, 11:49) Știrile TVR |
Invitat Constantin Udrea
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Constantin Udrea, judecător militar: România are o situație particulară în ceea ce privește frontierele, atât frontierele proprii, cât și cele din cadrul UE. Pe de-o parte  România trebuie să asigure circulația liberă a cetățenilor care fac parte din UE, după cerințele Tratatelor UE, pe de altă parte România trebuie să împiedice afluxul de cetățeni care nu sunt din UE și nu ar avea dreptul potrivit legii să intre pe teritoriul UE.

Dacă un stat membru al UE ar aprecia că este necesar să închidă granițele ar trebui să informeze Bruxelles-ul și ar putea să o facă pentru cel mult 30 de zile până la două luni pentru cazuri bine justificate.

Sunt momente în care fiecare stat membru are dreptul să închidă granițele și să ia și anumite măsuri în stări speciale: stare de urgență, stare de necesitate, mobilizare, stare de război. Pentru situații neprevăzute, pentru împiedicarea unor situații neprevăzute, a unor pericole iminente la adresa vieții, a sănătății  este posibil ca în anumite zone ale frontierei acestea să fie închise. Decizia trebuie luată un anumit nivel. România nu a apelat la asemenea procedee de când este în UE, nici măcar în decembrie 89 când a fost o stare specială, România nu și-a închis granițele.

Dacă se ia această măsură se limitează mai ales accesul în țară pe anumite zone. Diplomații au dreptul la circulație.  În asemenea situații toate ramurile economiei și nu numai ale economiei au de suferit. Însă cântărindu-se avantajele și dezavantajele unei măsuri forte, unei măsuri restrictive, dacă guvernanții ajung la concluzia că e impune, măsura trebuie luată.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 31°C 27°C
IASI 28°C 20°C
CLUJ 25°C 17°C
CONSTANTA 27°C 23°C
CRAIOVA 26°C 22°C
BRASOV 26°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI