Constantin Udrea, judecător militar: Atacul direct asupra Curții Constituționale înseamnă atac asupra democrației

6 mai 2020, 22:25

În România, democrația este de tip constituțional, iar atacul direct asupra Curții Constituționale înseamnă atac asupra democrației.  Dacă dorim să avem democrație constituțională, atunci trebuie să lăsăm Curtea Constituțională să funcționeze„, a declarat Constantin Udrea, judecător militar, în Telejurnal.

Constantin Udrea a mai spus că amenzile trebuie contestate în instanță pentru a fi anulate, ceea ce va încărca foarte mult instanțele. Soluția ar fi, spune fostul procuror militar, o amnistie fiscală dată de Guvern: „În ceea ce privește amenzile, am înțeles criticile aduse de Curtea Constituțională – se referă la faptul că textul de constatare a amenzii este neclar, neprevizibil, astfel încât persoana cu privire la care se adresează agentul constatator trebuie să știe la ce se așteaptă, să-i fie descrisă în mod concret fapta cu precizie, precum și cuantumul amenzii. Prin această OUG au fost impuse cuantumuri deosebit de mari. Acest lucru este un alt aspect. […] Toate amenzile aplicate în acest context pot fi anulate cu succes în fața instanțelor, însă se va ajunge la încărcarea nepermis de mare a instanțelor de contencios, a instanțelor care vor soluționa aceste contestații. Probabil că guvernul va trebui să găsească o cale de amnistie.”

Curtea Constituțională a hotărât că amenzile aplicate pentru nerespectarea stării de urgență sunt neconstituționale. Decizia vine după ce Avocatul Poporului a contestat ordonanța prin care Executivul a impus amenzi de până la 20 de mii de lei pentru cei care au încălcat restricțiile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite