Constantin-Ionescu Tîrgovişte: Bunăstarea şi abundenţa conduc la obezitate; obezitatea este soră bună cu diabetul

Academicianul Constantin-Ionescu Tîrgovişte, preşedintele Asociaţiei Medicale Române, membru titular al Academiei Române, a declarat, miercuri, în debutul Conferinţei Naţionale "Interdisciplinaritate şi cercetare în diabet, nutriţie şi boli metabolice", de la Târgu Mureş, că bunăstarea şi abundenţa care caracterizează şi societatea modernă conduc la obezitate, iar obezitatea este soră bună cu diabetul.

28 Septembrie 2022, 10:58 (actualizat 28 Septembrie 2022, 11:00) Știrile TVR |
Constantin-Ionescu Tîrgovişte

Academicianul Constantin-Ionescu Tîrgovişte, care este şi preşedinte fondator al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a dat exemplul locuitorilor insulei Nauru, care, înaintea descoperirii şi exploatării fosfaţilor erau scheletici, iar la câţiva ani mai târziu, erau obezi în majoritate.

"Bunăstarea şi abundenţa care caracterizează şi societatea modernă conduc la obezitate. Obezitatea este soră bună cu diabetul. Iată cum a evoluat de-a lungul timpului şi predicţiile, după cum vedeţi, sunt cele care îngrijorează pentru că diabetul este o problemă mare, din ce în ce mai mare şi mai costisitoare. (...) Este o problemă de sănătate publică care trebuie să ne preocupe. (...) Multitudinea de complicaţii care se asociază cu diabetul sunt pediatro-diabetologie, socio-diabetologie, cardio-diabetologie, neuro-diabetologie. Uitaţi-vă câte 'hologii' se asociază cu această boală, care este o boală insinuoasă. E cunoscută din vechime, de acum 3.000 de ani, dar secretele acestei boli au continuat şi continuă până în zilele noastre. (...) Prevenţia totdeauna e mai bună decât tratamentul", a declarat academicianul Constantin-Ionescu Tîrgovişte.

O statistică prezentată de academician indică faptul că prevalenţa diabetului zaharat este în creştere la nivel mondial şi că, dacă în anul 2021 existau 537 de milioane de persoane cu această afecţiune, în anul 2030 se estimează ca numărul acesta să crească la 600 de milioane, iar în 2045, la 783 de milioane.

În cadrul conferinţei, Constantin-Ionescu Tîrgovişte a evocat două personalităţi medicale ale României, Nicolae A. Kretzulescu - medic, diplomat şi politician liberal român, membru fondator al Academiei Române, cel de-al doilea prim-ministru al României, şi George Emil Palade, laureat al premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină, în 1974, biolog, medic şi om de ştiinţă de origine română, specialist, al cărui nume îl poartă Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie din Târgu Mureş.

Asociaţia Medicală Română şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie "George Emil Palade" din Târgu Mureş organizează, în perioada 28-30 septembrie, Conferinţa Naţională "Interdisciplinaritate şi cercetare în diabet, nutriţie şi boli metabolice", eveniment ştiinţific sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale şi a Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Evenimentul ştiinţific de la Târgu Mureş reuneşte specialişti, personalităţi marcante din domeniile diabet, nutriţie, boli metabolice într-o abordare interdisciplinară a celor mai actuale teme.

 

 

sursa agerpres

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 13°C
IASI 6°C 13°C
CLUJ 9°C 13°C
CONSTANTA 13°C 18°C
CRAIOVA 8°C 14°C
BRASOV 11°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI