Constantin Brâncuși este aniversat la 147 de ani de la naștere printr-o expoziție la Palatul Cesianu-Racoviță

18 februarie 2023, 20:03

În centrul expoziției de la Palatul Cesianu-Racoviță se află o piesă experiment ce poartă numele „Crocodilul”, achiziţionată de colecţionarul Emilian Radu cu 10 mii de euro, dar şi schiţa realizată de Constantin Brancuşi, în 1937, când s-a întoars în România pentru inagurarea ansamblului monumental de la Târgu-Jiu. Desenul este unic şi reprezintă o reluare a temei sculpturii sale în lemn „Eva”, din 1916. Alături, descoperim portretul lui Constantin Brâncuși, realizat de fiul său, la Paris, în 1932.

Alina Panico, PR expoziție Constantin Brâncuși: „Două scrisori de dragoste trimite către iubita lui Florence Meyer, cu care a avut o relaţie de 10 ani, în ciuda diferenţei dintre cei doi. Descoperim un Constantin Brancuşi îndrăgostit de frumoasa dansatoare americancă, pasionată de fotografie. Brâncuşi o invită la Paris să pozeze pentru el, șa cum făcea cu foarte multe muze. Îi scrie Brâncuşi: „Îţi mulţumesc pentru tot, darling, şi te îmbrăţişez cu sufletul„.

Scrisorile au fost licitate în 2020 şi au costat fiecare câte 5 mii de euro.

O piesă surprinzătoare este o andrea cu dop de şampanie pe care Constantin Brâncuşi a confecţionat-o pentru prietena lui, Natalia Dumitrescu. Ea a fost vândută, în 2016 şi a fost adjudecată pentru preţul de 6 500 de euro.

Expoziţia a atras foarte mulţi vizitatori dornici să descopere şi alte feţe ale lui Brâncuşi.

Vizitatorii au ocazia să-l aniverseze pe Brâncuşi şi la o cafea mai specială.

Cei care vin la Palatul Cesianu Racoviță îşi pot completa vizita şi cu o experiență new media „AiBrâncuși”, o aplicație ce permite accesul la un filtru realizat prin intermediul realității augmentate către portretul sculptorului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite