Constanţa: Planetariul se redeschide după ce a fost modernizat cu fonduri europene de peste un milion de euro

Planetariul din Constanța
Planetariul din Constanța
16 iunie 2022, 07:46

Planetariul dispune acum de sisteme de ultimă generaţie, fiind cel mai performant din sud-estul Europei.

Vizitatorii sunt aşteptaţi să descopere tainele universului în cinci demonstraţii care sunt organizate zilnic.

„Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa a implementat proiectul UNIMIS – ‘A joint opened window to the universe mysteries’, în cadrul Programului transfrontalier INTERREG V-A, Axa prioritară 2 România – Bulgaria. În cadrul acestuia, instituţia lider a achiziţionat echipamente de ultimă generaţie pentru Planetariu, o instalaţie hibrid 4K şi un simulator astronomic digital fulldome. Astfel, vizitatorii vor participa, de joi, la prezentări interactive ale constelaţiilor şi obiectelor de pe bolta cerească, ‘navigând’ prin univers prin intermediul proiecţiilor fulldome (la 360 de grade) ale sistemului laser 4K, de ultimă generaţie, instalat în Planetariu”, informează instituţia, într-un comunicat de presă.

Începând de joi vor fi susţinute cinci demonstraţii în fiecare zi, la orele 9,45, 11,45, 13,45, 15,00 şi 16.00.

Tariful pentru adulţi este de 18 lei, cel pentru însoţitor de 12 lei, iar elevii şi studenţii plătesc 4,5 lei.

Noul Planetariu hibrid 4K va funcţiona la un nivel superior, cu două sisteme de proiecţie clasice, opto-mecanică şi digitală 4K.

„Bugetul proiectului UNIMIS pentru Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa este în valoare de 1.096.575,54 euro, 730.000 de euro fiind doar valoarea celor două proiectoare, unul american şi unul japonez, sistemul actual fiind cel mai performant din sud-estul Europei, unul de top mondial. Consiliul Judeţean Constanţa a sprijinit implementarea proiectului UNIMIS şi a asigurat, prin alocarea de subvenţie, disponibilitatea fondurilor necesare pentru achiziţionarea dotărilor din Planetariu. Colaborarea cu partenerii bulgari, Muzeul de Istorie din Kavarna, a fost foarte bună şi le mulţumesc mult şi partenerilor români: Academia Navală ‘Mircea cel Bătrân’ şi Colegiul Naţional ‘Mircea cel Bătrân'”, a declarat directorul general interimar al Complexului Muzeal, Iulian Călin.

Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, investiţia face parte dintr-un program integrat pentru redefinirea Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii, astfel de proiecte fiind susţinute în continuare pentru că judeţul Constanţa are nevoie de o revitalizare a vieţii cultural-educaţionale.

„Planetariul nostru îmbracă, acum, o haină nouă, ‘hibridă’. (…) A trecut de la o variantă opto-mecanică la una digitală, iar în prezent le îmbină cu succes pe ambele şi, astfel, constănţenii se pot bucura de un act cultural de calitate. Aceste investiţii fac parte dintr-un program integrat care va redefini această zonă şi va oferi componentele necesare, de la zona de recreere până la zona de documentare ştiinţifică. Avem în vedere realizarea unui masterplan care să includă atât zona Delfinariului, cât şi pe cea a Acvariului. (…) Judeţul nostru are nevoie de o revitalizare a vieţii cultural-educaţionale, iar acest lucru se poate realiza doar prin implementarea unor astfel de proiecte inedite”, a spus reprezentantul CJ Constanţa.

 

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite