1.200 de pistoale care ar fi trebuit să ajungă în Donbas, depistate într-un camion de poliţiştii de frontieră din Constanța

31 martie 2023, 11:01

ACTUALIZARE 1.200 de pistoale airsoft erau transportate într-un camion care urma să intre în România prin punctul de frontieră Negru Vodă și să ajungă în Ucraina, la o societate comercială din regiunea Donbas.

Polițiștii de frontieră au început să facă verificări imediat ce le-a fost atrasă atenția că armele aveau o altă greutate, iar modelul nu era cel din documente.

Polițiștii au confiscat pistoalele și l-au dus la audieri pe șofer, un cetățean ucrainean.

Jumătate de milion de lei valorează armele. Comercianții preferă să cumpere astfel de modele pentru că plătesc taxe vamale mai mici și le pot modifica ușor în arme de foc, spun surse judiciare.

Nivelul de autorizare diferă de la un stat la altul.

Chiar dacă urmau să ajungă într-o țară aflată în război, care are nevoie de sprijin, vameșii cer respectarea legalității unui transport de arme. Altfel, acesta poate ajunge la oricare din părțile implicate în conflict, spun surse judiciare.

În acest moment, ancheta vizează contrabanda cu arme neletale supuse autorizării, chiar dacă în documente scrie că sunt arme care nu necesită avizări legale.

ACTUALIZARE Garda de Coastă a informat, vineri, printr-un comunicat de presă, că poliţiştii de frontieră ai instituţiei au depistat, într-un camion cu semiremorcă încărcat cu diverse produse 1.200 de pistoale suspectate a fi letale.

Vehiculul era condus de un condus de un cetăţean ucrainean în vârstă de 54 de ani.

Conform documentelor de însoțire a încărcăturii, armele ar fi fost pistoale cu gaz și urmau a fi transportate către o societate comercială din Ucraina. Oamenii legii au devenit suspicioși că aceste pistoale ar putea fi letale şi au considerat că trebuie supuse autorizării, armele urmând să fie trimise spre expertizare.

Ei au însoțit camionul în portul Constanșța, au desigilat marfa și au făcut un control amănunțit. Au găsit 60 de cutii care conțineau cele 1.200 pistoale, marca Stalker, calibru 9 milimetri, care au fost ridicate în vederea expertizării.

În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, pentru contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite