VIDEO - Constanța: Gardă de Onoare la statuia ”Lupoaica”, din centrul vechi. Turiștii pot asista la schimbarea gărzii

Primăria Constanța organizează, doar în perioada sezonului estival, un demers artistic – performativ de tip „living history”, intitulat „De Historia Urbis - Gardă de onoare la statuia Lupa Capitolina.

02 Iulie 2022, 13:13 (actualizat 02 Iulie 2022, 13:24) Știrile TVR |
Constanța: Gardă de Onoare la statuia ”Lupoaica”

Constanța a intrat, din prima zi a lunii iulia, pe lista selectă a orașelor turistice în care vizitatorii pot asista la un ceremonial de schimbare a gărzii de onoare, anunță primăria municipiului, pe pagina de Facebook.

Astfel, zilnic, până pe 28 august 2022, între orele 10:00 – 22:00, la statuia Lupa Capitolina din Constanța va fi organizată o gardă de onoare formată din câte 2 legionari romani, sub comanda câte unui centurion.

Ceremonialul schimbului de gardă va fi organizat din 2 în 2 ore, sub forma unui eveniment solemn artistic de inspirație romană.

Schimbul de gardă se va desfășura sub forma unui ritual de sorginte militară romană, sub comanda câte unui centurion, toate comenzile fiind rostite în limba latină.

Tot personalul arondat evenimentului (legionari, centurioni, trupe auxiliare, poeți – orator) va purta echipament de tip roman.

Personajele care vor efectua serviciul de gardă vor face parte din două legiuni (I – Italica și V – Macedonica), deci vor exista două drapele și două acvile diferite, fiecare cu însemnele specifice fiecărei legiuni.

VIDEO Gardă de Onoare la statuia ”Lupoaica”, din centrul vechi al Constanței

În vecinătatea statuii Lupa Capitolina va fi amplasat un cort militar roman, de unde se va porni cu schimbul de gardă și în care se vor afla centurionul, legionarii, și militarii din trupele auxiliare aflați în schimburile „de veghe” și „de somn”. Pentru fiecare schimb vor fi asigurate serviciile câte unui poet - orator, echipat în ținută civilă de inspirație romană, care va oferi celor interesați informații cu privire la natura evenimentului, date generale despre istoria centrului vechi al orașului precum și indicii și îndrumări spre obiective turistice din zonă.

Evenimentul va contribui la punerea în valoare a patrimoniului cultural al municipiului Constanța într-un mod solemn și artistic, la valorificarea moștenirii latine, la crearea unui important centru de interes pentru constănțeni și turiști, la generarea eveniment zilnic cu mare impact la public.”, a anunțat Georgiana Rusu, coordonatoarea proiectului.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 34°C 35°C
IASI 28°C 31°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 35°C 35°C
BRASOV 29°C 31°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI