Constanța: Ancheta despre modul cum au fost incinerate oile înecate pe nava eşuată în Portul Midia

21 ianuarie 2021, 08:36

ACTUALIZARE Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea a suspendat activitatea singurului incinerator de animale din judeţ, în urma unor suspiciuni că ovinele înecate în urmă cu peste un an în Portul Midia au fost îngropate în loc să fie incinerate, şi a amendat proprietarul acestuia cu 1.200 de lei din cauza neconformităţilor constatate, miercuri, în timpul unui control.

Directorul DSVSA, Mitică Tuchilă, a declarat joi pentru AGERPRES că printre principalele neconformităţi se numără depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor animaliere care nu sunt supuse consumului uman şi nerespectarea fluxului din unitate.

„S-a dat o sancţiune pecuniară de 1.200 de lei şi s-a suspendat activitatea unităţii până la remedierea neconformităţilor”, a precizat directorul Tuchilă.

ACTUALIZARE Autorităţile tulcene s-au întrunit joi dimineaţa, într-o şedinţă extraordinară a Comitetului local pentru combaterea bolilor, să stabilească un plan de măsuri care trebuie pus în practică pentru decontaminarea terenului pe care au fost descoperite leşuri de ovine despre care există indicii că ar fi dintre cele înecate în Portul Midia în urmă cu peste un an.

Prefectul judeţului Tulcea, Alexandru Iordan, a declarat că planul de măsuri va fi pus în practică începând de joi.

„Societatea care avea obligaţia să incinereze cadavrele ovinelor din Portul Midia va contracta firma de decontaminare”, a precizat prefectul Iordan.

Potrivit sursei, Garda de Mediu va realiza planul de măsuri, iar o echipă a acestei instituţii va verifica firma. În opinia comisarului şef al Gărzii de Mediu, Nicolae Acceleanu, este foarte puţin probabil ca leşurile animalelor descoperite recent să aparţină integral ovinelor înecate în Portul Midia.

„Cadavrele de acolo sunt şi de oi, şi de vaci, şi de porci. Transportul leşurilor din Portul Midia a fost asigurat de jandarmi din Constanţa şi din Tulcea, iar un medic veterinar a supravegheat incinerarea animalelor. Au fost prelevate probe şi crotalii de la cadavre şi se va stabili dacă animalele provin din transportul acela”, a afirmat comisarul şef al Gărzii de Mediu.

Acceleanu a amintit că societatea din comuna Smârdan este singurul din ţară care poate prelua animale întregi pentru incinerare şi a apreciat că pericolul din zona Smârdan este reprezentat şi de o posibilă contaminare a pânzei freatice.

„Trebuie să se preleveze probe şi în urma analizelor de laborator se va stabili ce trebuie să facă”, a mai spus comisarul şef Nicolae Acceleanu.

 

Potrivit unui comunicat de presă transmis de PCA Constanţa, procurorii instituţiei au pus miercuri în aplicare două mandate de percheziţii domiciliare, în două locuri situate pe raza localităţii Măcin, judeţul Tulcea.

„În cauză au fost delegaţi poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului – Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică – Tulcea, pentru stabilirea legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare a ovinelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia. În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate”, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, cercetările continuă, cu privire la reprezentanţii societăţii care a contractat distrugerea deşeurilor animale, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni privind protecţia mediului şi regimul deşeurilor.

Pe nava care a eșuat în Portul Midia, în luna noiembrie, se aflau 14 mii de oi, dintre care au fost salvate doar 250.

Restul ar fi trebuit sa fie incinerate la Smârdan. Terenul unde au fost îngropate o parte dintre leșuri măsoară aproximativ un hectar. Localnicii au fost cei care au reclamat mirosul insuportabil.

Prefectura Tulcea a început azi dezgroparea leșurilor, pentru a fi incinerate, transmite corespondentul TVR Alina Salanti.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite