CONSTANȚA | Instanța a decis că o biserică trebuie demolată. Ce spun reprezentanții Patriarhiei Române

Constanta biserică
Constanta biserică
10 iunie 2022, 10:37

Magistrații au constatat că lăcașul de cult, vechi de 20 de ani, nu are autorizație de construcție. Arhiepiscopia Tomisului este obligată să demoleze biserica pe bani proprii, însă reprezentanții ei vor să o mute cu totul și să atace decizia instanței, chiar dacă aceasta este definitivă și irevocabilă. De mărimea unei case, cu sfeșnice în fața ușii, așa arată Biserica Izvorul Tamăduirii, lacaș de cult aflat pe trotuarul unui important bulevard din Constanța. Această clădire va fi demolată conform deciziei definitive a Tribunalului Constanța. Procesul de judecată a fost inițiat acum doi ani de Primăria orașului.

Deși, inițial, biserica a fost construită provizoriu, iată că se împlinesc aproape 20 ani de când clădirea stă neclintită pe unul dintre cele mai importante bulevarde din orașul Constanța. Mai mult, odată cu trecerea anilor, lăcașul sfânt a căpătat și pseudonimul “biserica de pe trotuar”.

În urma deciziei definitive, Arhiepiscopia Tomisului are la dispoziție 90 de zile pentru demolare, dar mai marii bisericii nu vor să o dărâme, ci să o mute în alt loc.

 

Reactia BOR

În legătură cu solicitarea unui punct de vedere cu privire la conflictul apărut între autoritățile locale ale municipiului Constanța și Arhiepiscopia Tomisului pe tema construirii unei biserici într-un spațiu public total inadecvat, vă rog să primiți următoarea precizare:

Orice edificiu sacru, cu atât mai mult o biserică, nu se înalță și amenajează decât într-un spațiu riguros adecvat, adică potrivit și demn de o asemenea nobilă alegere.

Există rațiuni practice, canonice, arhitectonice, estetice și liturgice foarte limpezi care stau la baza construirii unei biserici.

Primele dintre acestea sunt legalitatea și necesitatea obiectivă a construirii ei.

Ca orice edificiu ridicat în spațiu privat sau public, construirea unei biserici presupune  toate aprobările necesare din partea autorităților locale abilitate.

Mai ales în tumultuosul spațiu citadin, o biserică ortodoxă trebuie să fie pe cât posibil o oază de liniște, de frumusețe arhitecturală specifică splendidului stil canonic bizantin, un adecvat spațiu al reculegerii, slujirii și întâlnirii în liniște cu Dumnezeu, nu contrariul acestora. Dumnezeu, cum inspirat spune un gânditor creștin, este mai ales „Oaspetele tăcerii”, nu al infernalului zgomot produs de mașinile și mașinăriile epocii moderne.

Orice biserică trebuie să fie ridicată cu cea mai înaltă și curată responsabilitate pastorală, bun-gust estetic și rigoare canonică, nu cu vreo suspect impură sau iresponsabilă intenție străină de toate acestea.

Evident că demolarea unei biserici, fie ea și lipsită de necesarele calități menționate mai sus, este un act tulburător și neavenit, mai ales în contextul memorial românesc traumatizat încă de demolarea bisericilor sub comunism. Pentru a evita producerea oricărui resentiment procurat de ideea de sacrilegiu și pentru a nu alimenta un zgomotos complex de persecuție, soluția mutării/ translatării (în măsura posibilului) a unui lăcaș de cult este aprioric mai bună decât punerea la pământ a acestuia, se precizează în comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite