Consolidarea clădirilor cu risc seismic pe banii statului, dar cu interdicție de vânzare o perioadă, propune ministrul Dezvoltării

5 ianuarie 2022, 18:50

Sandra Ionescu este președintele unei asociații de locatari de pe Strada Boteanu din centrul Capitalei. De 20 de ani încearcă să consolideze imobilul în care locuiește.

În actuala formă însă, programul național de consolidare de risc seismic a intrat în blocaj. O spune inclusiv Ministrul Dezvoltării.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: Proprietarii nu îşi dau acordul cu privire la consolidarea de risc seismic chiar dacă consolidarea în primă fază se face de către stat din bugetul de stat ştiind că, după recepţionarea lucrării, ei vor trebui să restituie cota parte de finanţare.

În aceste condiții, ministrul vrea ca, pe viitor, statul să plătească consolidarea, dar proprietarii să nu poată vinde timp de 25 de ani apartamentele sau imobilul dacă vor să nu achite lucrările.

Cine vrea să vândă însă, trebuie să achite parte din costuri.

Consolidarea clădirilor cu risc seismic, de care se tot vorbește în România, dar nu se face nimic, este absolut necesară.

În cazul unui cutremur major, ca cel din 1977, am putea avea mii de clădiri la pământ. Și mii de morți doar în Capitală.

Bucureștiul este considerat unul dintre cele mai vulnerabile 10 orașe ale lumii din punct de vedere al riscului seismic. Sunt aproape 400 de clădiri expertizate și încadrate în clasa I de risc seismic. Dar multe altele nu sunt verificate de experți.

Sunt specialiști care vorbesc despre mii de construcții periculoase și fără expertizare. Din 1990, doar 30 de astfel de clădiri au fost consolidate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite