Consiliul UE confirmă numirea Laurei Codruţa Kövesi în funcția de procuror-șef european

14 octombrie 2019, 13:23

Aceasta este o formalitate, după ce Parlementul European și Consiliul au negociat și au căzut de acord asupra fostei șefe a DNA.

Kövesi este în prezent procuror în cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din România. De-a lungul carierei sale în România a deținut diverse funcții de procuror.

Parchetul European este o instituție la care participă 22 de state ale Uniunii Europene, care va fi construită de la zero.

După votul care urmează să fie dat și în Parlamentul European, Kovesi are la dispoziție aproximativ un an pentru a porni activitatea Parchetului European.

„Procurorul șef european va organiza activitatea Biroului Procurorului Public European (EPPO) și reprezintă Biroul în contactele cu alte instituții UE, țări membre și state terțe. Kövesi va fi asistată de doi adjuncți și va prezida colegiul procurorilor, care va avea sarcina să definească strategia și regulile interne și va asigura coerența în și între cazuri”, se arată în comunicatul Consiliului European.

„Prioritatea Consiliului este ca EPPO să fie funcțional din noiembrie 2020. În acest sens, a devenit urgentă numirea procurorului-șef european. Kovesi, în calitate de primă deținătoare a funcției, va avea sarcina de a organiza de la zero EPPO (…) Consiliul va continua să monitorizeze organizarea biroului pentru a se asigura că avem un EPPO eficient și adecvat, care devine piatra de temelie a luptei noastre împotriva fraudei și corupției cu fonduri UE„, a declarat Anna-Maja Henriksson, ministrul Justiției din Finlanda, țară ce deține Președinția Consiliului UE.

Biroul Procurorului Public European, care va avea sediul la Luxembourg, va fi o instituție independentă a Uniunii Europene care va fi responsabilă cu anchetarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene (fraude, corupție, fraude transfrontaliere cu TVA de peste 10 milioane de euro).

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă