Consiliul Superior al Magistraturii a motivat refuzul revocării Laurei Codruța Kovesi și l-a trimis la Președinție

16 martie 2018, 12:39

Motivarea CSM se întinde pe 51 de pagini și conține trimiteri la decizii ale Curții Constituționale, ale CEDO, dosare ale Parchetului General și Inspecției Judiciare.

Magistrații au demontat fiecare dintre cele 20 de puncte prezentate de ministrul Justiției drept argumente pentru propunerea de revocare a șefei DNA.

„În cuprinsul propunerii de revocare, cu ocazia dezvoltării celor 20 de motive, nu s-a făcut referire punctual la niciuna dintre atribuţiile legale încălcate”, scrie în motivare.

Ministrul Tudorel Toader a acuzat-o pe Laura Codruța Kovesi că a încălcat Constituția, a sfidat Parlamentul, a defăimat România în străinătate și a avut un comportament discreționar și excesiv de autoritar.

Kovesi s-a apărat în fața Consiliului Superior al Magistraturii.

La bilanțul anual al parchetului anticorupție, șeful statului a apărat-o pe șefa DNA.

Și numărul 2 din Comisia Europeană, Frans Timmermans, care a venit la București la scurt timp după demersul lui Tudorel Toader, a transmis clar că magistrații trebuie evaluați de magistrați, nu de către ministrul Justiției.

CSM a trimis motivarea la președinte. Klaus Iohannis urmează să ia o decizie. Nu există un termen în care trebuie să facă anunțul.

Pe fondul acestei așteptări, din Serbia, Sebastian Ghiță amenință că va da publicității o fotografie compromițătoare cu șefa DNA la el în cramă.

_______________

ACTUALIZARE Puteți citi motivarea în secțiunea DOCUMENTE.

Motivarea avizului negativ dat de Secția pentru procurori a CSM pe 27 februarie conține 51 de pagini și demontează argumentele ministrului Justiției Tudorel Toader prin care acesta a cerut revocarea șefei DNA.

Documentul a fost trimis la Președinție. Klaus Iohannis urmează să ia decizia privitoare la propunerea de revocare.

Iată documentul CSM:

 

Procurorii de la CSM au încercat să demonteze punct cu punct toate cele 20 de capete de acuzare pe care ministrul Justiției, Tudorel Toader, i le-a adus șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, a transmis Alex Costache, de la sediul CSM.

Spun procurorii de la CSM, de exemplu, că nu i se poate reproșa Laurei Codruța Kovesi că a încălcat Constituția, chiar dacă CCR a stabilit că au fost două conflicte de natură constituțională între DNA și Guvern sau Parlament, întrucât deciziile Curții Constituționale sunt cu privire la viitor, nu privesc fapte anterioare și nu i se pot reproșa șefei DNA fapte anterioare acestor decizii.

De asemenea, ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a reproșat Laurei Codruța Kovesi că în timpul mandatului ei a crescut numărul achitărilor, or, procurorii CSM spun că, dimpotrivă, nu este adevărată această acuzație și demonstrează acest lucru cu date, cifre statistice. Cei de la CSM spun că numărul achitărilor a scăzut, nu a crescut.

Procurorii CSM au trimis acest aviz negativ la șeful statului, care urmează să ia o decizie. Avizul CSM este unul consultativ.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite