Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz negativ Legilor Justiţiei. Avizul este consultativ

9 noiembrie 2017, 16:00

În urma unei şedinţe aprinse, votul membrilor CSM a fost de 11-7 pentru respingerea propunerii legislative. Avizul este însă consultativ, iar parlamentarii nu sunt obligați să țină cont de el. Pachetul Legilor Justiţiei se află în Parlament, iar coaliţia la putere intenţionează să-l adopte până de Crăciun.

Gabriela Baltag, judecător CSM: „Ca să avem o lege pentru noi, corectă, bună, nu putem decât să participăm la dialog”.

Mariana Ghena, președinte CSM: „Un vot negativ nu ar suprima sub nicio formă comunicarea pe mai departe”.

Ministrul Justiției Tudorel Toader a criticat respingerea în bloc a propunerilor de modificare: „E nevoie de schimbare, dar să nu se schimbe nimic. În numele independenței justiției nimeni n-a spus niciodată de ce un procuror să nu mai treacă direct judecător la Suprem (n.r., la Curtea Supremă), de ce un pensionat să fie reangajat, de ce să păstrez locuințe pe toată viața”.

Augustin Lazăr, procurorul general: „Propunerile bune au fost luate din proiectul de lege care a fost făcut de CSM și care a fost pus deoparte. Din acest proiect de lege au fost luate numai câteva, cât să asigure o perdea pentru sâmburele de propuneri care ar leza independența justiției în mod major”.

Câteva dintre propunerile controversate sunt: înființarea unei Direcții speciale care să ancheteze magistrații, eliminarea președintelui din procedura de revocare a procurorilor șefi, Inspecția Judiciară să fie coordonată de un Consiliu de Integritate văzut ca un CSM paralel, iar cei care vor să devină magistrați să facă 4 ani de Institut, nu doi ani, după ce termină facultatea de drept.

Şi Adunarea Generală a procurorilor DIICOT a votat, cu o largă majoritate, împotriva proiectului de modificare a Legilor Justiției. La rândul lor, procurorii anticorupție apreciază că, în lipsa unei consultări a magistraților și a unor studii de impact, se impune respingerea „în bloc” a proiectelor de modificare a Legilor Justiției, prin acordarea de către CSM a unui aviz negativ.

Procurorii DIICOT invocă „incoerenţa” procesului de dezbatere şi consultare profesională a magistraţilor și faptul că schimbările propuse nu se ridică la standardele europene privind garanţiile de independenţă a sistemului judiciar în raport cu politicul.

DNA a transmis printr-un comunicat că „procurorii anticorupție apreciază că, față de modul de realizare a proiectelor, fără consultarea prealabilă a magistraților, fără o expunere de motive corespunzătoare și fără studii de impact, se impune o poziție fermă, de respingere în bloc a proiectelor, prin acordarea unui aviz negativ pentru întregul pachet legislativ. În subsidiar, procurorii D.N.A. au formulat următoarele critici și observații punctuale”, se arată în comunicatul DNA,

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite