Consiliul Superior al Magistraturii a amânat alegerea unui nou președinte al CSM. Tatiana Toader a fost aleasă vicepreședinte

Scandal la CSM pe marginea alegerii noului președinte al instituției pentru anul viitor. Deși au votat de două ori, magistrații CSM nu și-au putut desemna președintele. A fost paritate de 9 la 9 și un vot nul. Culmea, totul s-a petrecut imediat după ce șeful statului, prezent în prima parte a ședinței, a făcut un apel la consens.

10 Decembrie 2019, 08:57 (actualizat 10 Decembrie 2019, 20:51) |
Consiliul Superior al Magistraturii

Secţia pentru judecători și-a desemnat candidatul pentru funcţia de preşedinte al CSM în persoana judecătoarei Nicoleta Ţînţ, considerată o apropiată a Liei Savonea.

De două ori a fost paritate, 9-9, şi un vot nul.

Ironic, scandalul din CSM vine după ce șeful statului și ministrul Justiției le-au cerut consens magistraților CSM.

Până la urmă, alegerea președintelui CSM s-a amânat.

Șeful statului le-a cerut magistraților și să implementeze recomandările Comsiei Europene, Comisiei de la Veneția și GRECO privind legile justiției.

De exemplu, aceste recomandări prevăd desființarea Secției speciale de investigare a magistraților. Recomandările nu sunt facultative, a precizat șeful statului.

_________________________________

ACTUALIZARE Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, marţi, alegerea unui nou preşedinte al CSM.

Decizia de amânare a fost luată după ce la votul pentru desemnarea Nicoletei Margareta Ţînţ în funcţia de preşedintele al Consiliului a ieşit de două ori egalitate - 9 voturi "pentru", 9 "împotrivă" şi 1 vot nul.

Astfel, membrii CSM au decis să discute în următoarele zile pe marginea acestei chestiuni.

CSM ar fi trebuit să stabilească, marți, cine va conduce Consiliul în 2020.

Procurorul Tatiana Toader a fost aleasă, marţi, vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

ACTUALIZARE Ministrul Justiției a refuzat să facă declarații presei și a spus că va face declarații după ce se va finaliza votul. Până la ora 14.00, magistrații din CSM au încercat de două ori să-și aleagă președintele pentru anul viitor. De fiecare dată a fost paritate, 9 la 9 pentru candidatul Nicoleta Țînț. Votul va fi reluat pentru a treia oară, din cauza blocajului creat.

Judecătoarea Nicoleta Țînț și procuroarea Tatiana Toader candidează pentru funcțiile de președinte, respectiv vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Propunerile secțiilor pentru judecători și pentru procurori vor fi aprobate în plenul la care se află și președintele Iohannis.

Plenul CSM urmează să aprobe, marți, candidaturile pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte al forului. Astfel, din partea Secției pentru judecători candidează Nicoleta Țînț (ca președinte), iar din partea Secției pentru procurori candidează Tatiana Toader (vicepreședinte).

Pe ordinea de zi a şedinței plenului CSM se află și prezentarea raportului de activitate al instituției pe anul 2019, în mandatul judecătorului Lia Savonea - preşedinte şi al procurorului Nicolae Andrei Solomon - vicepreşedinte.

Candidaţii pentru şefia CSM trebuie să prezinte un proiect managerial care să cuprindă viziunea lor referitoare la gestionarea competenţelor Consiliului şi rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar şi proiectele aflate în derulare.

_______________________

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este format din judecătorii Simona Camelia Marcu şi Mariana Ghena - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Lia Savonea - Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Ţînţ - Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chiş - Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag - Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina - Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan - Judecătoria Timişoara şi Mihai Bogdan Mateescu - Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Din CSM fac parte procurorii Codruţ Olaru - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Cristian Mihai Ban - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac - Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Tatiana Toader - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti. Victor Alistar şi Romeu Chelariu au fost aleşi de Senat ca membri CSM din partea societăţii civile.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 11°C
IASI 15°C 14°C
CLUJ 11°C 13°C
CONSTANTA 10°C 12°C
CRAIOVA 7°C 12°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI