Consiliul Superior al Magistraturii, aviz negativ pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie

CSM
CSM
11 februarie 2021, 17:52

Judecătoarele Lia Savonea și Gabriela Baltag l-au acuzat pe ministrul Justiției, Stelian Ion, care a trimis proiectul, că vrea să subordoneze politic justiția.

În schimb reprezentanţi ai unor asociaţii ale procurorilor au spus că activitatea Secţiei speciale este una ‘ruşinoasă’, cu o rată de achitare a dosarelor trimise în instanţe de 66%.

CSM, condus de judecătorul Bogdan Mateescu, a avut pe agendă un proiect de desființare a SIIJ trimis de Stelian Ion. Este proiectul făcut în mandatul lui Cătălin Predoiu, din care au fost eliminate articolele care se refereau la „super-imunităţile” judecătorilor şi procurorilor. În proiectul de lege inițial era prevăzut ca începerea urmăririi penale a magistraților să fie condiționată de avizul procurorului general, iar procurorii și judecătorii să fie trimiși în judecată doar cu avizul secțiilor din CSM, aceste prevederi fiind eliminate prin proiectul actual.

Avizul CSM este unul consultativ.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite