Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU se întrunește. Kievul cere o anchetă asupra încălcărilor drepturilor omului de către Moscova

Invazia rusă în Ucraina va face joi obiectul unei dezbateri urgente în cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, în timpul căreia Kievul, susţinut de o largă coaliţie de ţări, vrea să ceară o anchetă asupra încălcărilor drepturilor omului de către Moscova, informează AFP. Reuniunea de urgență a Consiliului ONU este un eveniment extrem de rar, provocat de decizia presedintelui Vladimir Putin de a pune forțele strategice nucleare în stare de alertă.

28 Februarie 2022, 12:10 (actualizat 28 Februarie 2022, 15:07) Știrile TVR |

Propunerea de a organiza dezbaterea a fost supusă la vot la cererea Kievului şi adoptată cu 29 de voturi pentru, 5 împotrivă, printre care al Rusiei, Chinei şi Cubei, şi 13 abţineri. Consiliul numără 47 de membri.

"Este încă un pas de escaladare şi deloc necesar care ne ameninţă pe toţi. Îi cerem Rusiei să renunţe la această retorică periculoasă privind armele nucleare", a declarat Linda Thomas- Greenfield, ambasadorul SUA la ONU.

"Acesta este un atac nu doar împotriva Ucrainei, ci şi un atac împotriva fiecărui stat membru al ONU, împotriva Naţiunilor Unite şi a principiilor pentru apărarea cărora a fost creată această organizaţie", a denunţat ambasadoarea ucraineană Evhenia Filipenko, în plen

"Această propunere pentru o dezbatere urgentă nu are nimic de-a face cu adevăratele îngrijorări asupra drepturilor omului în Ucraina", a declarat la rândul său ambasadorul rus Ghenadi Gatilov. "Nu aveam altă soluţie" decât declanşarea acestei operaţiuni, a afirmat el, invocând presupuse încălcări ale drepturilor omului în regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei.

În timpul acestei dezbateri urgente, Ucraina şi susţinătorii săi speră să adopte o rezoluţie ce condamnă invazia şi ce prevede crearea unui mecanism al ONU de anchetă asupra presupuselor încălcări ale drepturilor omului comise de trupele preşedintelui rus Vladimir Putin.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 22°C 27°C
CLUJ 25°C 24°C
CONSTANTA 29°C 28°C
CRAIOVA 26°C 26°C
BRASOV 22°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI