Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU se întrunește. Kievul cere o anchetă asupra încălcărilor drepturilor omului de către Moscova

28 februarie 2022, 12:10

Propunerea de a organiza dezbaterea a fost supusă la vot la cererea Kievului şi adoptată cu 29 de voturi pentru, 5 împotrivă, printre care al Rusiei, Chinei şi Cubei, şi 13 abţineri. Consiliul numără 47 de membri.

„Este încă un pas de escaladare şi deloc necesar care ne ameninţă pe toţi. Îi cerem Rusiei să renunţe la această retorică periculoasă privind armele nucleare”, a declarat Linda Thomas- Greenfield, ambasadorul SUA la ONU.

Acesta este un atac nu doar împotriva Ucrainei, ci şi un atac împotriva fiecărui stat membru al ONU, împotriva Naţiunilor Unite şi a principiilor pentru apărarea cărora a fost creată această organizaţie”, a denunţat ambasadoarea ucraineană Evhenia Filipenko, în plen

Această propunere pentru o dezbatere urgentă nu are nimic de-a face cu adevăratele îngrijorări asupra drepturilor omului în Ucraina„, a declarat la rândul său ambasadorul rus Ghenadi Gatilov. „Nu aveam altă soluţie” decât declanşarea acestei operaţiuni, a afirmat el, invocând presupuse încălcări ale drepturilor omului în regiunile separatiste proruse din estul Ucrainei.

În timpul acestei dezbateri urgente, Ucraina şi susţinătorii săi speră să adopte o rezoluţie ce condamnă invazia şi ce prevede crearea unui mecanism al ONU de anchetă asupra presupuselor încălcări ale drepturilor omului comise de trupele preşedintelui rus Vladimir Putin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite