Consiliul pentru Combaterea Discriminării îl sancționează pe K. Iohannis pentru termenul „penali”. Reacția Administrației prezidențiale

9 mai 2018, 13:38

„Utilizarea termenului ‘penali’ de către președintele României, Klaus Iohannis, reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate a persoanelor care se află în procedură judiciară fara a fi condamnați, potrivit art. 2, alin. 1, si art 15. din O.G. 137/2000, republicată. S-a aplicat amenda contravențională în cuantum de 2000 lei”, se arată într-un comunicat al CNCD.

Președintele României consideră că decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării este politică și o va contesta la instanța competentă, a transmis Administrația prezidențială.

Pe 15 februarie, șeful statului a intervenit public în scandalul legat de DNA.

Avem – oare a câta oară? – un scandal în spațiul public și cred că, de data aceasta, destul de multă lume se așteaptă să-mi expun opinia în această chestiune. Din punctul meu de vedere, lucrurile se pot rezuma la puține cuvinte. Niște penali fac o încercare disperată să atace și să discrediteze Direcția Națională Anticorupție și conducerea acestei direcții”, a subliniat atunci președintele, în cadrul unei conferințe de presă deesfășurate la Palatul Cotroceni.

După părerea mea, această încercare este una jalnică și neconvingătoare”, a adăugat șeful statului.

Klaus Iohannis a reiterat că, în opinia sa, Direcția Națională Anticorupție și conducerea DNA fac “o treabă foarte bună”. “Acest atac, sau această încercare de atac din partea unor penali, este de natură să îmi confirme că DNA face o treabă bună”.

Declarația integrală AICI

CNCD a fost sesizat pe 19 februarie de site-ul luju.ro.

La Consiliul pentru Combaterea Discriminării a fost reclamată și șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, pentru folosirea formulei „festivalul inculpaților”. Plângerea a fost respinsă.

„Utilizarea termenului de ‘festivalul inculpaților’ de către procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, nu excede libertății de exprimare, conform jurisprudenței CEDO în domeniu. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi a celor prezenți”, se subliniază în comunicatul CNCD.

„Colegiul director recomandă ambelor persoane să evite formulările care sunt de natură să afecteze dreptul la demnitate a persoanelor cercetate penal și în cazul cărora nu există o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă”, mai arată Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite