Consiliul Naţional al Elevilor cere modificări legislative pentru asigurarea gratuităţii transportului elevilor navetişti

Consiliul Naţional al Elevilor cere modificări legislative pentru asigurarea gratuităţii transportului elevilor navetişti, potrivit unui comunicat al acestei organizaţii transmis, marţi.

02 Iunie 2020, 13:33 (actualizat 02 Iunie 2020, 13:36) |
Microbuz şcolar

Elevii din România nu vor mai beneficia de niciun fel de facilitate pentru transportul judeţean şi interjudeţean, fiind privaţi de un drept general care era prevăzut în Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 înaintea aprobării OUG 70/2020", afirmă Consiliul Naţional al Elevilor, care propune modificarea, pe cale parlamentară, a OUG nr. 70/2020, informează Agerpres.

Consiliul Naţional al Elevilor a propus amendamente la Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, potrivit cărora "Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic. Gratuitatea este asigurată de către autorităţile administraţiei publice locale, prin subvenţionarea operatorului de transport conform Legii nr. 92/2007"; "Elevii au dreptul la decontarea cheltuielilor cu transportul de interes public desfăşurat în alte condiţii decât sub forma unui serviciu public. Decontarea se va realiza de către unitatea de învăţământ".

Preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Antonia-Laura Pup, a declarat că Guvernul "restricţionează" dreptul elevilor navetişti la orice facilitate pentru transportul judeţean şi interjudeţean.

"Cu zâmbetul pe buze, Guvernul anunţă că elevii vor avea transport gratuit, deşi nu este posibil aşa ceva, dat fiind actualul cadru legislativ. Cu acelaşi zâmbet pe buze, Guvernul se foloseşte de elevii navetişti şi le restricţionează dreptul la orice facilitate pentru transportul judeţean şi interjudeţean. La momentul actual, transportul judeţean şi interjudeţean funcţionează exact ca transportul de mărfuri: în regim comercial, iar cât timp transportul rămâne în sfera serviciilor comerciale, elevii nu vor beneficia de nicio facilitate", a spus Antonia-Laura Pup.

Pe 27 mai a fost publicat pe site-ul Ministerului Educaţiei proiectul Hotărârii de Guvern pentru aprobarea procedurii de decontare a cheltuielilor de transport a elevilor şi de modificare a Hotărârii de Guvern nr. 42/2017; analiza conţinutului proiectului a dus la constatarea faptului că elevii sunt privaţi nu doar de dreptul general de 50% reducere pe mijloacele de transport rutier judeţean şi interjudeţean, ci şi de dreptul general de 50% reducere pe mijloacele de transport feroviar, afirmă Consiliul Naţional al Elevilor.

Conform sursei citate, hotărârea de guvern "discriminează" elevii care sunt şcolarizaţi în altă localitate de domiciliu, dacă aceştia au în localitatea de domiciliu o unitate de învăţământ preuniversitar.

"Nu este prevăzută niciun fel de sancţiune pentru operatorii de transport care vor refuza să transporte elevii. (...) atâta timp cât operatorii de transport funcţionează în regim comercial, ei nu vor putea fi obligaţi să acorde facilităţi de transport pentru elevi, fiind vorba de o obligaţie de serviciu public specifică unui contract de serviciu public care în continuare nu există; elevii nu vor beneficia de niciun fel de reducere pe perioada vacanţelor, deşi Guvernul României promitea faptul că elevii vor beneficia de aceste facilităţi pe tot parcursul anului calendaristic", stipulează comunicatul.

Conform sursei citate, pe 28 mai, Consiliul Naţional al Elevilor a transmis premierului Ludovic Orban neregulile privind proiectul de hotărâre de guvern, solicitând o întrevedere cu reprezentanţii elevilor în cadrul căreia urmau a fi discutate mecanismele prin care elevii vor putea beneficia de gratuitate pentru tipurile de transport prezentate în cadrul Legii educaţiei naţionale.

Acesta susţine că Guvernul "se foloseşte" de elevii navetişti din România, a căror situaţie impune existenţa unor măsuri clare şi coerente, pentru "a proteja transportatorii al căror unic interes este de a face profit".

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 5°C
IASI -2°C 3°C
CLUJ -6°C -1°C
CONSTANTA 0°C 2°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV -4°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI