Consiliul Naţional al Elevilor avertizează că o nouă criză politică reprezintă un pericol pentru Educație

Elevi
Elevi
5 februarie 2020, 10:24

Potrivit CNE, revendicările elevilor „au fost surclasate de interesele politice şi dorinţa acerbă de a dobândi puterea”.

„Intrarea într-o nouă criză politică reprezintă un pericol pentru Educaţie, întrucât ne vom afla din nou în situaţia în care decizii importante pentru acest sector – considerat prioritate naţională doar la nivel declarativ – vor fi tergiversate, lăsând elevii, beneficiari direcţi ai Educaţiei, într-un plan secundar pe scena politică. Analfabetismul funcţional, lipsa unor măsuri coerente care să nuanţeze dimensiunea socială a Educaţiei, absenţa unor politici publice relevante pentru Educaţie (precum transportul elevilor şi necesitatea respingerii OUG 51/2019) nu sunt subiecte cheie pentru parlamentari, a căror singură prioritate este jocul politic, şi nu implementarea unor viziuni pe termen lung care să ducă la o creştere a calităţii şi a gradului de participare şi incluziune în sistemul educaţional”, se arată într-un comunicat al CNE.

Potrivit sursei citate, CNE va continua negocierea cu partidele politice pentru a introduce pe agenda parlamentară cât mai multe iniţiative legislative care să aibă ca obiectiv primordial crearea unui climat educaţional bazat pe echitate.

„Prin campania ‘Educaţia prioritară – nu doar în campania electorală!’, care va consta în diseminarea unor scrisori de angajament pentru candidaţii la alegerile locale, scrisori care vor fi asumate şi de structurile naţionale ale partidelor, CNE îşi doreşte să creeze un context de dezbatere şi participare pentru un sistem educaţional incluziv”, se precizează în comunicat.

„Am văzut zilele acestea negocieri peste negocieri. Negocieri pentru moţiune, pentru organizarea alegerilor, dar nu am văzut nici măcar un partid care să negocieze pentru o Educaţie de calitate. Acest aspect spune multe despre nivelul clasei politice din România – personalităţi politice mici, care sunt, în momentul de faţă, complet iluzionaţi de putere. S-au ambiţionat şi, în două săptămâni, au trecut prin Parlament o moţiune. OUG 51 rămâne în sertare de luni de zile. Domnule Orban, domnule Ciolacu, domnule Barna, domni şi doamne cu funcţii importante în Parlamentul României, când o să vă treziţi la realitate şi o să luptaţi pentru o Educaţie a tuturor? Când o să vină timpul să vă retrageţi de pe scena politică, doar atunci veţi regreta că, preocupaţi de număratul voturilor, pe noi, elevii din România, nu ne-aţi luat în calcul. Iar când mandatul vi se va încheia iar nepoţii vă vor întreba de ce Educaţia arată cum arată, sper să aveţi tăria de caracter să fiţi sinceri cu ei – măcar cu ei”, a declarat Antonia-Laura Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, citată în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite