Consiliul Național al Elevilor, despre modificările burselor: Reiterăm importanța existenței unei evaluări standardizate. Aceasta va permite stabilirea unui prag de medie cu adevărat reprezentativ

În ceea ce privește modificarea referitoare la extinderea listei de beneficiari a burselor de merit, în cazul în care într-o clasă există elevi cu media mai mare sau egală cu 9,50, dar care nu s-ar încadra în procentul de 30%, reiterăm importanța existenței unei evaluări standardizate. Aceasta va permite stabilirea unui prag de medie cu adevărat reprezentativ, care poate fi atins în baza acelorași criterii de evaluare - semnalează Consiliul Național al Elevilor, într-un comunicat.

07 Septembrie 2023, 15:32 (actualizat 07 Septembrie 2023, 15:54) Știrile TVR |
Elevi la școală

Toţi elevii de gimnaziu şi liceu care au obţinut în anul şcolar precedent medii generale peste 9,50 vor primi burse de merit, a anunțat Ministerul Educației, după ce inițal regula mediei minime de 9.50 fusese înlocuită cu procentul de 30% din elevii unei clase. Contestat public pe motiv că va duce la situaţii în care un elev cu media 9,90, dar şi unul cu media 5,50 vor obţine bursă de merit, pragul de 30% a fost totuşi păstrat de Ministerul Educaţiei în noul regulament.

În acest context, Consiliul Național al Elevilor a anunțat că: În ceea ce privește modificarea referitoare la extinderea listei de beneficiari a burselor de merit, în cazul în care într-o clasă există elevi cu media mai mare sau egală cu 9,50, dar care nu s-ar încadra în procentul de 30%, reiterăm importanța existenței unei evaluări standardizate. Aceasta va permite stabilirea unui prag de medie cu adevărat reprezentativ, care poate fi atins în baza acelorași criterii de evaluare. În acest an școlar, este necesară analizarea impactului acestor modificări asupra rezultatelor și a motivației elevilor. Este important să fie menținut și procentul de 30% dintre elevii unei clase până în momentul în care vor fi stabilite criterii obiective de evaluare la nivel național și până vom putea vorbi doar despre un prag de medie drept criteriu aplicabil în mod unitar tuturor elevilor din România. Consiliul Național al Elevilor a susținut mereu importanța acordării burselor de merit procentual, dar cu posibilitatea de extindere în cazul claselor cu nivel mai ridicat, inclusiv unde elevii obțin burse de excelență sau de merit pentru concursuri și olimpiade prin omiterea acestora din ierarhia pentru calculul bursei de merit.

„Ne bucurăm să vedem cum noi și restul activiștilor din societatea civilă am reușit să construim, piesă cu piesă, o schimbare semnificativă de paradigmă în ceea ce privește bursele elevilor. Este foarte important să privim pragul de medie ca pe un ideal ce ar putea fi atins în mod singular, doar printr-un sistem de evaluare obiectivă. Toate modificările pozitive, în special cele din cazul burselor sociale, suntem convinși că vor reprezenta un pas înainte pentru educația din România. Ne exprimăm satisfacția pentru extinderea procentului de 30%, fiind respectat cu adevărat principiul prezent și în lege de a acorda unui procent minim al colectivului clasei burse de merit, și nu plafonarea acestora. Pragul de medie alături de procent asigură, în prezent, un echilibru între principiile echității și cele ale meritocrației.”, a declarat Miruna Croitoru, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Comunicatul Consiliului Național al Elevilor:

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 19°C
IASI 13°C 8°C
CLUJ 12°C 15°C
CONSTANTA 18°C 20°C
CRAIOVA 13°C 15°C
BRASOV 15°C 17°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI