Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat suspendarea pentru un an a planurilor urbanistice pentru Sectoarele 2,3,4,5 și 6

Consiliul General al Municipiului București a aprobat suspendarea cu 1 an a Planurilor Urbanistice Zonale pentru Sectoarele 2,3,4,5 și 6. Proiectele imobiliare pentru care s-a emis deja certificat de urbanism pe PUZ-urile suspendate vor merge mai departe. Consilierii PSD și PMP au votat împotriva suspendării. Inițial, proiectele de suspendare a PUZ-urilor sectoarelor 2-6 din București prevedeau o perioadă propusă de doi ani.

26 Februarie 2021, 07:18 (actualizat 26 Februarie 2021, 21:33) |
Vot pentru suspendarea PUZ-urilor de sector
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Nicușor Dan, primarul general, a explicat că suspendarea planurilor urbanistice zonale (PUZ-uri) din sectoare înseamnă salvarea spațiilor verzi din oraș în fața asaltului construcțiilor.

NICUŞOR DAN, primar general Bucureşti: "Că se vede din avion că sunt zeci de terenuri, care aveau funcțiunea V în Planul Urbanistic General, care devin construibile, M2, M3, L, în aceste PUZ-uri de sector - un motiv suficient".

Consilierii PSD s-au opus unei astfel de măsuri și au avertizat că toţi cei care votează suspendarea PUZ-rilor riscă să fie dați în judecată de dezvoltatorii imobiliari nemulțumiți.

DANIELA RAICIU, consilier general PSD: "Cei care  vor vota «pentru» vor avea probleme după aceea în mod individual. Dacă dânșii doresc acest lucru, le doresc succes".

Arhitecta Raluca Munteanu de la Fundația Pro Domo susține suspendarea PUZ-urilor. Şi cere elaborarea unui nou Plan Urbanistic General al Capitalei.

RALUCA MUNTEANU, arhitect Pro Domo: "Nu țin cont de absolut nimic. Ce fac - nu fac decât să îndesească mai mult anumite zone de construire, să elimine mai multe spații verzi care au «potențial de dezvoltare». Publicul ar trebui să înțeleagă că dezvoltarea nu înseamnă să construiesc mare, mult și înalt și cât mai des, dezvoltare înseamnă un echilibru între construire și spațiu verde".

Potrivit arhitecților, planurile urbanistice de sector permit construcții nu doar pe spații verzi, ci și în zone foarte înghesuite, cu străzi înguste și lipsite de utilități.

ALEX COSTACHE, reporter TVR: "Spre exemplu, sunt imobile foarte înghesuite, cu câțiva metri între casă și blocuri".

Reprezentanții dezvoltatorilor imobiliari nu au dorit să exprime un punct de vedere înaintea votului din Consiliul General pentru PUZ-urile de sector. Ei s-au opus suspendării planurilor zonale, pe motiv că se blochează dezvoltarea orașului. Şi atrag atenția că sunt în derulare investiții de peste 3,5 miliarde de euro.

----------------------------------------------------------------------------------------

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a formulat amendamente în urma cărora a fost modificată forma iniţială a proiectului, care prevedea suspendarea pentru o perioadă de trei luni.

Primarul Capitalei susținea într-o conferinţă că „urbanismul din Bucureşti, din ultimii ani, a fost o golănie, iar cele 5 PUZ-uri de Sector reprezintă apogeul acestui tip de urbanism. Am speranţa că în şedinţa de vineri a CGMB se va da un semnal clar şi se va pune capăt acestui tip de dezvoltare care va fi înlocuit cu una sustenabilă. De aceea bucureştenii stau blocaţi în trafic, avem cartiere întregi care n-au şcoli, avem un oraş care, deşi are un potenţial turistic uriaş, este prezentat în revistele europene de turism drept cea mai urâtă capitală europeană".

Preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, anunţa că suspendarea celor 5 PUZ-uri de sector şi lăsarea Bucureştiului fără niciun fel de reglementare în materie de urbanism, pentru 2 ani, aşa cum propune primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, „înseamnă mult”.

„Primarul general a înţeles argumentele noastre pertinente. Această decizie ar înseamna blocarea oricărui proiect de dezvoltare în Bucureşti, inclusiv a celor care respectă toate normele în vigoare. Nu pot fi alungate proiectele viabile în judeţele limitrofe. Am cerut Primarului General reducerea termenului de suspendare propus. De la 2 ani la 3 luni. Şi a fost de acord”, spunea Violeta Alexandru.

Astfel, PUZ-urile ar putea fi suspendate pentru doar trei luni, la presiunea PNL.

Ședința CGMB de astăzi reprezintă un test politic și pentru primarul general Nicușor Dan, care va afla dacă se bucură sau nu de majoritate în Conisliu. PNL şi USR-PLUS au împreună 29 de consilieri din totalul de 55. USR-PLUS a anunţat că va vota pentru suspendarea PUZ-urilor în varianta iniţială.

Alte proiecte de pe ordinea de zi:

* Dizolvarea Companiei Turistica Bucureşti SA figurează, de asemenea, pe ordinea de zi a şedinţei de vineri. Conform proiectului, Consiliul de administraţie al societăţii va convoca Adunarea Generală a Acţionarilor care va avea pe ordinea de zi dizolvarea societăţii. 
* Primarul general al Capitalei ar putea fi împuternicit să depună, în numele municipalităţii, dosarul de candidatură pentru preluarea în administrare a ariei naturale protejate Parcul Natural Văcăreşti. 

* Avizarea teraselor amplasate în dreptul clădirilor cu faţade degradate din Centrul Istoric al Capitalei se face condiţionat de existenţa unei declaraţii pe propria răspundere a administratorului operatorului economic, acesta fiind direct răspunzător în eventualitatea apariţiei unor evenimente nedorite, prevede un alt proiect care urmează să fie dezbătut în şedinţa CGMB. 

* Consilierii municipali ar putea aproba contractarea unor servicii de audit pentru modul în care au fost utilizate resursele financiare şi cele umane, în perioada ianuarie 2017 - decembrie 2020, în cadrul aparatului de specialitate şi al entităţilor din subordinea primarului general al Capitalei. 

* CGMB va mai dezbate un acord de asociere privind continuarea proiectului "Linia telefonică de urgenţă pentru prevenirea tentativelor de suicid 116123", pentru o durată de cinci ani. 

* Un alt proiect vizează digitalizarea patrimoniului bucureştean, prin realizarea unui circuit al monumentelor cu ajutorul codurilor QR, cheltuielile urmând să fie cuprinse în bugetul de venituri şi cheltuieli al Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 11°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 12°C 10°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 11°C 7°C
BRASOV 12°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI