Consiliul Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, a ratificat anexarea celor 4 regiuni ucrainene

4 octombrie 2022, 11:58

Într-o şedinţă desfăşurată marţi, Consiliul Federaţiei a votat în unanimitate ratificarea legislaţiei de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, în urma votului similar care a avut loc luni în Duma de Stat, camera parlamentară inferioară.

Documentele vor ajunge acum din nou la Kremlin, pentru semnătura finală a preşedintelui Vladimir Putin.

Putin va încheia astfel procesul de anexare formală a celor 4 regiuni, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Potrivit corespondentului TVR la Moscova, Liviu Iurea, prin aceste tratate de anexare, Donețk și Lugansk vor intra în componența Rusiei ca așa numite Republici Populare, în timp ce Herson și Zaporojie vor intra ca regiuni conduse de către un guvernator.

În termen de 10 zile de la semnarea anexării, Vladimir Putin va trebui să numească un guvernator interimar în fiecare regiune în parte. Acestea, la rândul lor, vor avea câte un guvern local.

Limba de stat în cele patru regiuni anexate va fi limba rusă. Limba ucraineană nu va avea statut de limbă oficială, însă nu va fi interzisă. Cetățenia rusă se dobândește automat, pe baza unei cereri și depunerea unui jurământ. În această procedură cetățenia ucraineană nu mai este valabilă. Cei care vor să o păstreze o pot face, dar trebuie să o declare.

Până la sfârșitul anului, grivna mai poate circula ca monedă locală, în paralel cu rubla, însă de la 1 ianuarie 2023, doar moneda rusească va fi acceptată pe teritoriul celor patru regiuni.

Rusia a declarat anexările după ce a organizat ceea a a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina. Guvernele occidentale şi Kievul au declarat că scrutinele au încălcat dreptul internaţional, au fost coercitive şi neprezentative, reamintește Reuters.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite