Consiliul European se reunește astăzi și mâine în sistem videoconferință

Astăzi și mâine, membrii Consiliului European se reunesc online pentru a discuta despre situaţia actuală a pandemiei de coronavirus și despre pregătirea în fața ameninţărilor la adresa sănătăţii. De asemenea, vor fi abordate teme de securitate și apărare. Potrivit agendei oficiale, președintele Klaus Iohannis va participa de la ora 16.00 la reuniunea extraordinară.

25 Februarie 2021, 08:18 (actualizat 25 Februarie 2021, 08:27) Știrile TVR |
Consiliul European / FOTO: www.agerpres.ro

Liderii Uniunii Europene vor face un bilanţ al situaţiei epidemiologice, cu accent pe coordonarea răspunsului la pandemie, pe producţia şi accesul la vaccinuri. Circulația persoanelor în contextul pandemiei reprezintă un alt punct important pe agendă. 

Membrii Consiliului European vor desfăşura, de asemenea, un prim schimb de opinii cu privire la lecţiile învăţate pe parcursul pandemiei, în vederea consolidării rezilienţei UE la ameninţările la adresa sănătăţii. Consolidarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi elaborarea unui tratat mondial privind pandemiile reprezintă un alt punct corelativ pe agenda reuniunii.

În ceea ce priveşte tema privind politica europeană de securitate şi apărare, liderii UE se vor axa pe consolidarea politicii de securitate şi apărare a UE, creşterea capacităţii UE de a acţiona în mod autonom şi de a-şi promova valorile şi interesele strategice pe scena mondială.

Nu în ultimul rând, liderii UE vor examina iniţiativele în materie de investiţii în domeniul apărării, de dezvoltare a capabilităţilor şi de pregătire operaţională, precum şi acţiunile împotriva atacurilor cibernetice şi a ameninţărilor hibride.

Vecinătatea sudică este un alt subiect de pe agenda reuniunii. În decembrie 2020, Consiliul European a adoptat concluzii privind acest parteneriat, liderii subliniind atunci că o vecinătate sudică democratică, mai stabilă, mai verde şi mai prosperă constituie o prioritate strategică pentru Uniune, reamintește Agerpres.

La anterioara reuniune a Consiliului European, din 21 ianuarie 2021, şefii de stat sau de guvern din UE au discutat, tot prin videoconferinţă, despre coordonarea răspunsului la pandemia de COVID-19. Au făcut un schimb de bune practici şi de opinii privind testarea, vaccinările şi detectarea noilor variante ale virusului. De asemenea, şi-au exprimat hotărârea de a limita răspândirea virusului prin adoptarea unor măsuri similare în rândul statelor membre şi au subliniat importanţa creşterii capacităţii de secvenţiere.

Cu privire la vaccinare, în cadrul aceleiaşi reuniuni, membrii Consiliului European şi-au exprimat dorinţa de a se accelera vaccinarea şi au subliniat că angajamentele privind livrările făcute de companii trebuie respectate. Nu în ultimul rând, liderii UE au convenit să lucreze la o formă standardizată şi interoperabilă prin care să se facă dovada vaccinării, în scopuri medicale.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C -1°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -3°C -1°C
CONSTANTA -1°C -1°C
CRAIOVA 0°C 0°C
BRASOV -6°C -4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI