Viitorul energetic al UE, în discuție. Reuniunea Consiliului European începe joi. Ultima șansă înainte de venirea iernii pentru găsirea unei soluții de contracarare a prețului mare la gaz

19 octombrie 2022, 21:57

Este, practic, ultima șansă înainte de venirea iernii ca, la nivelul Uniunii Europene, să se ajungă la o soluție pentru a contracara prețurile foarte mari la gaze, cauzate de conflictul din Ucraina.

”Comisia Europeană a tot încercat în aceste ultime luni să vină cu diverse idei, printre care și plafonarea gazului rusesc, care nu a fost aprobată, pentru că sunt multe țări dependente de acest gaz. E vorba, de exemplu, de Ungaria sau Slovacia, țări care nu au ieșire la mare și care sunt dependente de gaz. Slovacia are o industrie auto foarte importantă și nu poate funcționa fără gazul rusesc. De aceea, până la urmă, Comisia Europeană a renunțat la această idee, pentru că, deja, gazul rusesc este undeva la 8%, deci s-a redus foarte mult această aprovizionare în UE”, transmite Lucian Pârvoiu, trimisul special la Bruxelles al TVR.

În acet moment, liderii europeni se gîndesc la o altă soluție, care a mai fost folosită în timpul pandemiei, și anume achizițiile comune. Uniunea Europeană ar urma să intre pe piețele internaționale de gaz, ca unic coordonator de credite, așa cum s-a întâmplat în cazul vaccinurilor sau ca atunci când UE s-a împrumutat pentru fondurile care acum reprezintă PNRR-ul pentru țările membre.

”Aceasta ar putea fi o variantă care ar duce, practic, la plafonarea prețurilor pentru toate țările UE, care nu vor mai concura între ele pe această piață liberă a contractelor futures de gaze. Aceasta trebuie combinată cu reducerea consumului și cu o solidaritate între statele membre – adică, dacă la un moment dat o țară care nu are ieșire la mare are probleme, ea poate fi aprovizionată, ajutată, chiar și de România, care are peste 90% din rezervoarele de gaz umplute”, potrivit corespondentului TVR.

Joi, liderii de state și de guverne sunt chemați să își dea acordul pentru o astfel de soluție, care dacă nu va trece înseamnă că avem probleme, începând chiar din această iarnă.

TVR Info va fi prezentă la Bruxelles, iar corespondețele vor veni oră de oră, pentru a vă informa despre ceea ce se decide la reuniunea Consiliului European de toamnă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite