Consiliul European de toamnă. Spania a ajuns la un acord cu Franţa pentru crearea unui gazoduct submarin care să lege Barcelona şi Marsilia

21 octombrie 2022, 07:59

ACTUALIZARE Abia după ora 2.00 noaptea s-a ajuns aseară la un acord provizoriu, pentru că deocamdată doar această conductă dinspre Peninsula Iberică spre Franța este concretă, a transmis Lucian Pîrvoiu, de la Bruxelles. Aceasta este, de fapt, marea problemă: Cum aprovizionăm cu gaze Europa Centrală – Ungaria, Slovacia, Cehia, Austria?

În prima jumătate a lunii noiembrie este foarte probabil să mai aibă loc un summit extraordinar, pentru că Executivul de la Bruxelles a venit cu niște propuneri care vizau o plafonare a gazelor prin achiziții comune și instituirea unii așa-numit „tunel al plăților dinamice”, care ar fi permis să nu explodeze prețurile în sus, dar să nu o ia nici foarte în jos, astfel încât operatorii din domeniu să nu mai fie interesați să opereze. Aici nu s-a ajuns încă la o înțelegere, pentru că sunt detalii tehnice, pe care specialiștii trebuie să le lucreze în săptămânile următoare și de aceea se vor organiza niște întâlniri ale miniștrilor Energiei care vor decide în ce mod se va ajunge la aceste rezultate.

Noi, românii, nu avem probleme cu rezervele de gaz. În țările care sunt dependente de gazul rusesc se va acționa probabil printr-un mecanims de solidaritate care este discutat și care presupune ca o țară care stă bine, de exemplu România, ar putea, în condiții de forță majoră, să ajute o țară care are probleme, cum ar fi Slovacia.

Discuțiile continuă și astăzi la Bruxelles.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Spania a ajuns la un acord cu Franţa pentru crearea unui gazoduct submarin care să lege Barcelona şi Marsilia. Detaliile acestui proiect energetic vor fi făcute publice la începutul lunii decembrie. De altfel, criza din energie domină reuniunea liderilor europeni, care se desfăşoară la Bruxelles. Tema principală este cea a plafonării preţului gazelor. Comisia Europeană a propus la începutul săptămânii discutarea acestui subiect.

 

 

Liderii de la Bruxelles s-au înţeles cu greu asupra acestui acord, pentru că mixurile energetice ale ţărilor membre sunt diferite şi duc la interese diferite, a transmis Lucian Pîrvoiu de la Bruxelles.

Franţa şi Germania au intrat în “coliziune”, prima fiind o ţară puternic nuclearizată, cu 53 de centrale nucleare, în timp ce Germania se îndreaptă către energie verde.

Pentru moment gazoductul este o soluţie pentru că poate fi interconectat cu ţări până în Europa Centrală, unde se află ţările care au cea mai mare nevoie.

La Bruxelles s-au discutat şi propunerile de realizare a unui plafon prin achiziţii comune de gaze şi limitarea preţurilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite