Consiliul european de primăvară. S-a discutat viitorul post-Brexit și liderii UE au criticat la unison Rusia

23 martie 2018, 19:14

Negocierile pentru Brexit nu sunt suficiente. În același timp trebuie pregătit terenul pentru ce va urma, pentru genul de relație pe care cei doi parteneri vor trebui să o construiască. Refuzul Marii Britanii de a participa la uniunea vamală și piața unică va produce fricțiuni comerciale care vor trebui reglate. Or liderii europeni au început deja să lucreze la aceste detalii.

Theresa May, prim-ministru al Marii Britanii: „Salut faptul că în consiliu s-au agreat detaliile perioadei de implementare, perioada de la plecarea efectivă din UE în martie 2019 şi până în decembrie 2020. Acest lucru oferă certitudini oamenilor şi afacerilor”.

Premierul britanic a chemat statele membre ale Uniunii să se solidarizeze și să condamne Rusia în cazul uciderii fostului spion Serghei Skripal.

Lucian Pîrvoiu, corespondent TVR la Bruxelles: Consiliul condamnă în termeni duri atacul de la Salisbury și susține ideea UK că în spatele acestuia se poate afla Federația Rusă, în absența unei alte explicații plauzibile. Șefii de state și guverne condamnă utilizarea armelor chimice și arată într-o declarație comună că vor lua măsuri în funcție de răspunsul oficial al Federației Ruse.

De la Consiliul de primăvară de la Bruxelles, pentru TVR, Lucian Pîrvoiu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite