CORESPONDENȚĂ DE LA BRUXELLES

Consiliul European, reuniune virtuală despre viitorul economiei. Nordicii nu vor să plătească facturile țărilor din Sud, afectate de criza sanitară

Liderii europeni s-au întâlnit din nou în format de videoconferință pentru a discuta temele fierbinți ale momentului: planul de ridicare progresivă a restricțiilor și relansarea după ceea ce ar putea fi una dintre cele mai serioase depresiuni economice de la Al Doilea Război Mondial încoace. Reuniunea se anunță a fi una fără rezultate concrete, de vreme ce diviziunile dintre țările din Nord și cele din Sud, grav afectate de criză sanitară, sunt neschimbate, când vine vorba de împărțirea solidară a poverii financiare.

23 Aprilie 2020, 20:35 (actualizat 23 Aprilie 2020, 20:37) Știrile TVR |

Dezbaterea durează deja de aproape o lună, fără a se putea întrezări o soluție acceptabilă pentru toți cei 27 de membri ai Uniunii Europene.

În timp ce țări ca Italia și Spania, susținute de Franța și Belgia, sunt pentru o punere în comun a datoriilor prin emiterea unor așa numite coronabonduri, destinate restartării economiei, nordicii se opun și nu doresc să plătească facturile celorlalți.

Dacă olandezii spun un nu hotărât, Angela Merkel are o poziție nuanțată: deși se opune coronabondurilor, este pentru un plan masiv de stimulare a economiei, un adevărat plan Marshall care să reducă turbulențele pe care le suferă economia din cauza crizei sanitare.

Rămâne de văzut ce formă va lua acest fond de redresare economică: va fi el cuprins în interiorul cadrului financiar multianual, sau dimpotrivă, va fi gândit ca un instrument separat care să poată fi accesat rapid, așa cum își doresc statele cel mai greu lovite de criză?

Un lucru e sigur: răspusul nu va veni de la reuniunea de astăzi.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 27°C
IASI 24°C 24°C
CLUJ 21°C 19°C
CONSTANTA 24°C 26°C
CRAIOVA 23°C 22°C
BRASOV 22°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI