Consiliul de Securitate s-a reunit în ședință de urgență, la solicitarea Londrei, în cazul otrăvirii fostului spion rus

15 martie 2018, 12:58

Consiliul de Securitate s-a reunit în ședință de urgență, la solicitarea Londrei. Adjunctul ambasadorului britanic, Jonathan Allen, a declarat că otrăvirea fostului spion rus și a fiicei sale a fost un gest nesăbuit și deliberat din partea Rusiei.

Jonathan Allen, reprezentantul Marii Britanii: „În timpul investigaţiilor am ajuns la concluzia că domnul Skripal şi fiica sa au fost otrăviţi cu Novichok, substanţă neuroparalizantă de uz militar dezvoltată de Rusia. Nu este o armă care poate fi fabricată de actori non-statali. Este atât de periculoasă încât este nevoie de laboratoare extrem de sofisticate şi un grad înalt de expertiză.”

Statele Unite au anunțat că susțin poziția Londrei.

Nikki Haley, reprezentantul SUA: „Este un moment important pentru Consiliul de Securitate. De multe ori, statele membre au afirmat că se opun folosirii armelor chimice în orice situaţie. Acum, un stat este acuzat că a folosit arme chimice pe teritoriul suveran al unui alt stat. Credibilitatea Consiliului nu va supravieţui dacă nu vom reuşi să tragem la răspundere Rusia.”

Moscova respinge acuzațiile.

Vasilii Nebenzia, reprezentantul Federației Ruse: „Ni s-a dat un ultimatum şi ni s-a cerut ca în 24 de ore să admitem că am comis o crimă. Altfel spus, să mărturisim. Nu vorbim limbajul ultimatumurilor, nu folosim aşa ceva faţă de nimeni şi nu vom permite nimănui să ne vorbească aşa.”

Ministrul britanic de Externe a anunțat că vor fi trimise mostre din substanța incriminată la Organizația pentru Prevenirea Folosirii Armelor Chimice pentru o analiză independentă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite