Alegeri în Consiliul de Securitate al ONU. România nu a obținut un loc de membru nepermanent în perioada 2020-2021. Poziția Președintelui României

Estonia şi arhipelagul caraibian Saint Vincent şi Grenadine au fost alese vineri de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite pentru a deveni, din ianuarie, membre nepermanente ale Consiliului de Securitate al ONU în perioada 2020-2021, învingându-şi "rivalii", România şi respectiv Salvador, informează AFP, preluată de Agerpres. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat notă, cu regret, de faptul că România nu a fost aleasă pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, a transmis Administraţia Prezidenţială.

08 Iunie 2019, 11:36 (actualizat 08 Iunie 2019, 15:38) Știrile TVR |
Consiliul de securitate al ONU / FOTO: un.org

ACTUALIZARE În comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială se precizează:

"În ciuda demersurilor diplomației române - care a reușit să obțină un număr considerabil de angajamente de susținere din partea statelor membre - o serie de declarații politice nediplomatice, iresponsabile și contraproductive, contrare unor poziții tradiționale de politică externă ale statului, formulate fără mandat și în afara competențelor lor de unii reprezentanți de nivel înalt ai autorităților române - față de care Președintele României a luat poziție fermă la momentul producerii lor - au condus la alienarea sprijinului deja exprimat de unele state partenere și la reticență față de candidatura României. Eforturile diplomatice depuse au fost, astfel, boicotate, fiind creată impresia, eronată pe fond, a unei lipse de predictibilitate a României față de dosare de politică externă importante, sensibile și complexe", se arată în comunicatul transmis de către Adminstraţia Prezidenţială.

 

ACTUALIZARE Misiunea Permanentă a României pe lângă ONU a felicitat, într-o postare pe Twitter, statele alese vineri, la New York, ca membri nepermanenţi în Consiliul de Securitate pentru perioada 2020-2021, a precizat Agerpres.

Potrivit Agerpres, misiunea diplomatică a României pe lângă Naţiunile Unite şi-a reiterat angajamentul faţă de valorile ONU: "România va continua angajamentul său pe termen lung pentru pace, justiţie şi dezvoltare".

Estonia a avut nevoie de două tururi pentru a învinge România. Pentru Europa de Est era prevăzut un singur loc de membru nepermanent, această zonă neajungând la un acord asupra unui singur candidat, cum a fost cazul în celelalte regiuni.

După ce în primul tur nu a obţinut majoritatea necesară de două treimi din partea celor 193 de ţări din Adunarea Generală a ONU, Estonia a învins în cele din urmă în al doilea tur, cu 132 de voturi, faţă de 58 România. Ţara noastră a primit 78 de voturi în primul tur.

Saint Vincent şi Grenadine, care va deveni cel mai mic stat care deţine un mandat în Consiliul de Securitate, a primit 185 de voturi din cele 193 din Adunarea Generală.

Potrivit experţilor, micul stat, a cărui limbă oficială este engleza şi are capitala la Kingstown, urmează să-şi folosească mandatul pentru a promova lupta împotriva încălzirii globale şi a ravagiilor provocate de uragane, mai ales în Caraibe.

Singurul său contracandidat, Salvadorul, care şi-a anunţat candidatura în ultimul moment, joi, nu a obţinut decât şase voturi. Alegerea arhipelagului Saint Vincent şi Grenadine fusese convenită de multă vreme de grupul statelor din America Latină şi Caraibe pentru a reprezenta regiunea în Consiliul de Securitate în 2020-2021.

Au fost alese de asemenea pentru mandate de doi ani de membru nepermanent Nigerul şi Tunisia, fiecare cu 191 de voturi. Alese de Africa, cele două ţări nu aveau concurenţi pentru cele două posturi prevăzute pentru această regiune.

Vietnamul, singurul candidat pentru regiunea Asia-Pacific, a fost ales la rândul său cu 192 de voturi.

Cei cinci noi membri vor înlocui, de la 1 ianuarie anul viitor, Polonia, Peru, Cote D'Ivoire, Guineea Ecuatorială şi Kuweitul.

Consiliul de Securitate al ONU este format din cinci membri permanenţi şi zece nepermanenţi, dintre care jumătate se schimbă în fiecare an.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 23°C
IASI 19°C 17°C
CLUJ 17°C 14°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 22°C 20°C
BRASOV 15°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI