Consiliul de Securitate al ONU le cere talibanilor să anuleze măsurile împotriva femeilor

Consiliul de Securitate al ONU
Consiliul de Securitate al ONU
28 aprilie 2023, 07:02

Rezoluţia, adoptată în unanimitate de cei 15 membri şi co-sponsorizată de aproximativ 90 de state membre ONU, „condamnă decizia luată de talibani de a le interzice femeilor afgane să lucreze pentru Organizaţia Naţiunilor Unite în Afganistan”, decizie anunţată la începutul lunii aprilie care „compromite drepturile omului şi principiile umanitare”.

În sens mai larg, Consiliul „le cere talibanilor să revină asupra politicilor şi practicilor care restricţionează exercitarea deplină de către femei şi fete a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, în special accesul lor la educaţie şi angajare, libertatea de circulaţie şi participarea deplină, egală şi semnificativă a femeilor la viaţa publică„.

De asemenea, textul cere „tuturor statelor şi organizaţiilor să îşi folosească influenţa (…) pentru a promova anularea urgentă a unor astfel de politici şi practici„.

„Lumea nu va rămâne tăcută deoarece femeile din Afganistan sunt şterse din societate„, a declarat ambasadoarea Emiratelor Arabe Unite, Lana Zaki Nusseibeh, coautor al textului rezoluţiei împreună cu Japonia. Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite