Consiliul de Securitate al ONU a decis trimiterea de observatori civili în Yemen

Yemen
Yemen
22 decembrie 2018, 11:50

O rezoluţie redactată de Marea Britanie şi adoptată de cei 15 membri ai Consiliului, sprijină de asemenea realizările obţinute la recentele consultări inter-yemenite desfăşurate în Suedia.

Textul insistă asupra ‘respectării depline de către toate părţile a încetării focului decretată în provincia Hodeida’. Documentul autorizează ONU ‘să stabilească şi să desfăşoare, pentru o perioadă iniţială de 30 de zile de la adoptarea rezoluţiei, o avangardă pentru a începe o activitate de observare’ sub conducerea generalului olandez în retragere Patrick Cammaert.

China şi Franţa au salutat ‘unitatea’ Consiliului de Securitate. ‘Rezoluţia adoptată în unanimitate este un semnal puternic de unitate şi angajament al Consiliului’, a declarat ambasadorul Franţei, Francois Delattre.

Potrivit ONU, Patrick Cammaert, care a comandat mai multe misiuni în lume ale ‘căştilor albastre’, era aşteptat vineri la Amman, înainte de a merge la Sanaa şi Hodeida la date nespecificate.

Săptămâna trecută, emisarul ONU pentru Yemen, Martin Griffiths, a cerut la Naţiunile Unite desfăşurarea de urgenţă a observatorilor. Proiectul de rezoluţie britanic a făcut obiectul mai multor zile de negocieri deosebit de intense, uneori haotice.

Statele Unite au făcut de asemenea să circule un proiect de rezoluţie concurent cu cel al Londrei din care erau eliminate tragerea la răspundere a autorilor atrocităţilor din Yemen, din rândul forţelor guvernamentale şi coaliţiei arabe (susţinută de Washington) sau al rebelilor houthi.

Consultările inter-yemenite din Suedia au condus la încetarea focului în Hodeida, care a intrat în vigoare marţi, şi decizia de retragere a luptătorilor din acel oraş.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite