Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa imunoglobulinei. Ministrul Sănătății: Este un lucru benefic

2 iulie 2018, 21:00

Mai multe companii sunt suspecte că au limitat şi chiar întrerupt aprovizionarea pieţei româneşti cu imunoglobulină umană normală şi astfel ar fi urmărit eliminarea taxei clawback şi obţinerea unui cadru fiscal mai favorabil şi, implicit, profit mai mare. Au fost efectuate inspecţii la sediile companiilor din România, Belgia şi Italia.

România s-a confruntat în ultimul an cu o criză a imunoglobulinei. În luna decembrie, o femeie a murit pentru că nu a primit tratament. Iar alţi pacienţi au făcut complicaţii ale bolii pentru că în ţara noastră nu mai exista nicio doză.

În cele din urmă, statul a decis să ceară ajutorul Uniunii Europene şi NATO pentru aprovizionarea urgentă cu seruri.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, consideră drept „un lucru benefic” declanşarea investigaţiei de către Consiliul Concurenţei în cazul în care companii europene sunt suspectate că s-au înţeles între ele pentru limitarea şi întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobulină.

„Am fost informată şi eu de preşedintele Bogdan Chiriţoiu (n.r. – Consiliului Concurenţei) de declanşarea acestei investigaţii. Ştiţi foarte bine că hotărârea de guvern privind scutirea taxei de clawback pentru derivatele din plasmă şi sânge a fost dată în decembrie 2017 iar în 5 martie Ministerul Sănătăţii a declanşat Mecanismul de Protecţie Civilă pentru imunoglobulină, pentru că în acest timp nu s-a întâmplat nimic. Adică piaţa din România nu a fost aprovizionată cu imunoglobuline, având la un moment dat chiar stoc zero. Este posibil ca acest tip de comportament să genereze declanşarea acestei investigaţii. Noi considerăm că este de bun augur, aştept şi eu cu mare nerăbdare rezultatele. Este un lucru benefic”, a declarat ministrul Sănătăţii pentru Agerpres.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite