Consiliul Concurenței spune că preţurile carburanţilor din România urmează atât creşterile, cât şi reducerile cotaţiilor internaţionale, dar cu o întârziere de câteva zile

Alimentare cu carburant
Alimentare cu carburant
14 septembrie 2022, 13:53

Analiza, pe baza datelor din intervalul iulie 2019 – iunie 2022, a confirmat observaţiile anterioare (perioada 2016 – 2018) şi anume că preţurile din România urmează atât creşterile, cât şi reducerile cotaţiilor internaţionale.

„Cotaţia Platts este un preţ de referinţă internaţional pe piaţa benzinei sau motorinei şi reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta şi tranzacţiile realizate între traderi pe piaţa angro a combustibililor. Cotaţiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze acelaşi trend cu preţurile barilului de petrol”, se arată într-un comunicat remis, miercuri, Agerpres.

Aşadar, atunci când cotaţiile internaţionale Platts la benzină şi motorină cresc, se majorează şi preţul la pompă al carburanţilor în România, iar când cotaţiile scad, se diminuează preţul acestora în staţiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării preţurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creşterea, cât şi la scăderea cotaţiei internaţionale de referinţă Platts.

O transmitere asimetrică a modificărilor cotaţiilor Platts în preţurile carburanţilor ar fi reprezentat un indiciu al existenţei unor comportamente de piaţă incorecte.

Analiza a fost realizată pentru ambele tipuri de combustibil, benzină standard şi motorină standard, utilizând medii săptămânale puse la dispoziţie de următorii furnizori de carburanţi: Mol, OMV, Petrom, Rompetrol, Gazprom, Socar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite