Consiliul Concurenței a amendat cinci companii farmaceutice cu peste 70 de milioane de euro în dosarul crizei de imunoglobulină din spitale

15 februarie 2022, 13:16

Consiliul Concurenței a sancționat dur cele cinci companii farmaceutice străine, acuzate că s-au cartelizat pentru a obține avantaje pe piață prin scutirea de taxa clawback, impusă de statul român tuturor producătorilor de medicamente.

Companiile ar fi aplicat această strategie între 2015 și 2018. Asociația care le reprezintă interesele a reacționat încă de la începutul anchetei, când inspectori români împreună cu polițiști belgieni s-au prezentat la sediul lor din Bruxelles.

În tot acest timp, pacienții imunodeprimați, care depindeau de aceste produse derivate din sânge și plasmă umană, au avut de suferit.

Televiziunea Română a sesizat gravitatea situației legate de penuria de imunoglobuline din spitale încă din 2017. Sute de pacienți cu imunodeficiente primare erau în pericol, iar unii dintre ei au recurs la gesture extreme,

Alexis Cochino, medic alergolog şi imunolog: „Unul dintre pacienții noștri a avut o tentativă de suicid. Este presiune foarte mare pe ei, sunt copii extrarodinari care luptă foarte mult”.

Penuria de imunoglobulină a produs tragedii. În decembire 2017, o femeie din Alba Iulia a murit în lipsa tratamentului. În aceste condiții, statul român a cedat și a retras taxa clawback pentru doi ani la medicamentele derivate din sânge și plasmă. Scutirea s-a prelungit și după 2020 și e valabilă și azi. Cu toate astea, criza de imunogloblină se prelungește. Soluția, spun reprezentanții pacienților, e investiția în colectarea și prelucrarea plasmei în Romania.

Potrivit organizației Donăm Plasmă, anul viitor în România ar putea fi deschise 10 centre de plasmafereză. Se vor putea colecta astfel  200.000 litri de plasmă anual, care ar putea fi apoi trimiși în străinătate, în schimbul medicamentelor necesare pacienților români.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite