Consiliul Atlantic anunță formarea unui grup operativ axat pe securitatea Mării Negre

Consiliul Atlantic anunță formarea unui grup operativ axat pe securitatea Mării Negre / MApN
Consiliul Atlantic anunță formarea unui grup operativ axat pe securitatea Mării Negre / MApN
29 decembrie 2022, 15:31

Un grup distins de experți, care va fi anunțat oficial în 2023, se va reuni pentru a discuta și a dezvolta recomandări aplicabile pentru îmbunătățirea securității și stabilității regiunii vitale din punct de vedere geopolitic a Mării Negre. Grupul va lua în considerare probleme de apărare și descurajare, amenințări neconvenționale și hibride și cooperare în materie de securitate cu aliații și partenerii din regiune, se arată într-un comunicat al organizației.

„Marea Neagră se confruntă cu un moment definitoriu, în care campionii democrației se confruntă cu forțele autocrației”, a declarat Frederick Kempe, președinte și CEO al Consiliului Atlantic. „La frontiera NATO, această regiune va crește în semnificație doar în următorii ani. Având în vedere activitatea sa continuă privind securitatea Mării Negre, precum și conducerea sa de gândire în problemele de securitate și apărare transatlantică, Consiliul Atlantic este într-o poziție unică pentru a contribui la eforturile politice ale SUA și ale aliaților pe această temă.”

Regiunea Mării Negre a fost un punct de foc pentru conflictul în Europa în ultimii 15 ani, așa cum a demonstrat agresiunea Rusiei împotriva Georgiei în 2008, Ucrainei în 2014 și din nou în 2022. În acest an, regiunea a crescut la o nouă preeminență strategică, deoarece Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ilustrat în mod clar importanța Mării Negre ca punct focal economic, geopolitic și militar. Agresiunea continuă a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și capacitățile sale de proiecție a puterii în regiunea Mării Negre reprezintă o amenințare continuă pentru aliații și partenerii transatlantici și necesită soluții politice ambițioase ca răspuns. Agresiunea regională evidențiază oportunitatea grupului de lucru și merită o analiză cuprinzătoare a mediului regional de securitate.

Pe măsură ce guvernul SUA lucrează pentru a dezvolta o Strategie pentru Marea Neagră de contracarare a agresiunii adverse, iar NATO reafirmă importanța strategică a regiunii în noul său concept strategic, acest grup operativ este poziționat în mod unic pentru a genera idei și strategii noi în sprijinul acestor procese și pentru a permite cooperarea între aliați și parteneri pentru a spori stabilitatea și a promova solidaritatea în regiune.

„Acest grup de lucru urmărește să stabilească un corp de lucru pentru a dota factorii de decizie cu informațiile critice necesare pentru a combate acțiunile perturbatoare și agresive. Inițiativa de Securitate Transatlantică este pregătită să susțină cercetarea atentă, credibilă și posibil provocatoare, în timp ce echipa se adâncește în subiectul securității Mării Negre alături de experți regionali”, a declarat directorul Inițiativei de Securitate Transatlantică, Christopher Skaluba, conform documentului.

„România și aliații săi din NATO, lucrând alături de parteneri care au aceleași opinii, sunt pregătite să contracareze atacurile hibride și convenționale comise de cei care ar distruge stabilitatea în regiunea Mării Negre, așa cum au demonstrat eforturile recente de a îmbunătăți apărarea și descurajarea pe Flancul Estic. să îmbunătățească conectivitatea infrastructurii din regiune prin eforturi precum Inițiativa Trei Mări și să construiască rezistența euro-atlantică la amenințările neconvenționale”, a declarat rectorul SNSPA, Remus Pricopie. „Accentul continuu pe securizarea acestui nod critic trebuie să fie informat prin cercetări cuprinzătoare, pe care suntem încântați să o întreprindem prin formarea acestui grup operativ cu omologii noștri de la Atlantic Council.”

Inițiativa de Securitate Transatlantică (TSI) reunește factori de decizie de vârf, oficiali guvernamentali și militari, lideri de afaceri și experți seniori din Europa și America de Nord pentru a împărtăși perspective și a dezvolta abordări inovatoare la provocările cheie cu care se confruntă NATO și comunitatea transatlantică. Bazându-se pe misiunea Centrului Scowcroft, TSI se concentrează pe dezvoltarea strategiilor pentru Statele Unite și aliații și partenerii săi NATO de pe ambele maluri ale Atlanticului. Inițiativa onorează moștenirea lui Brent Scowcroft, susținând conducerea SUA și încurajând următoarea generație de lideri transatlantici – străduindu-se să diversifice, să informeze și să extindă rețeaua de sprijin pentru cooperarea transatlantică și Alianța NATO.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă