Consiliul Agricultură și Pescuit – președinția română își va prezenta prioritățile politice și programul de lucru

28 ianuarie 2019, 12:33

Agricultură

În domeniul agriculturii, principala prioritate a președinției române este progresul negocierilor privind modernizarea și simplificarea politicii agricole comune (PAC) după 2020. Întrucât aceste negocieri sunt corelate cu negocierile în curs privind cadrul financiar multianual 2021-2027, obiectivul vizat este de a obține o abordare generală parțială cu privire la cele trei propuneri legislative:

– un regulament privind planurile strategice în domeniul PAC

– un regulament privind organizarea comună unică a piețelor (OCP unică)

– un regulament orizontal privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea PAC

Un alt aspect pe care se va axa președinția română este identificarea unor măsuri de încurajare a producției de proteine vegetale. Președinția va duce mai departe dezbaterile pe această temă, având drept obiectiv asigurarea independenței UE în sectorul proteinelor vegetale.

Președinția română va discuta subiectul sănătății plantelor, în scopul unei mai mari sensibilizări a publicului în ceea ce privește această temă. De asemenea, vor continua pregătirile în ceea ce privește Anul Internațional al Sănătății Plantelor, stabilit de Organizația Națiunilor Unite pentru 2020.

În domeniul sănătății animale, temele prioritare pentru președinția română includ următoarele:

– monitorizarea și protecția sănătății animale la frontierele UE

– punerea în aplicare de măsuri pentru controlul, monitorizarea și eradicarea bolilor majore ale animalelor și privind rolul pe care îl joacă biosecuritatea

– rezistența la antimicrobiene în medicina veterinară

Consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare cu alimente va rămâne o prioritate în cursul președinției române. Obiectivul avut în vedere este adoptarea oficială a directivei privind practicile comerciale neloiale. Aceasta va îmbunătăți poziția fermierilor, care sunt în prezent considerați a fi veriga cea mai vulnerabilă din lanțul de aprovizionare cu alimente.

De asemenea, Președinția va finaliza lucrările legate de regulamentul privind definirea, desemnarea, prezentarea, etichetarea și protecția indicațiilor geografice ale băuturilor spirtoase, în scopul adoptării oficiale a acestuia.

Președinția română se va axa pe pregătirile pentru Forumul Națiunilor Unite pentru păduri, precum și pe examinarea progreselor realizate în punerea în aplicare a Strategiei UE pentru păduri.

Pescuit

În ceea ce privește pescuitul, președinția română va continua lucrările privind planurile de gestionare multianuale, cu scopul de a ajunge la un acord politic cu Parlamentul European. Printre aceste planuri se numără cele privind:

– Oceanul Atlantic de Vest

– apele din vestul Mării Mediterane

Președinția română va încerca totodată să obțină progrese în cadrul dezbaterilor privind propunerea referitoare la Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime după 2020.

Dimensiunea externă a politicii comune în domeniul pescuitului (PCP) rămâne o prioritate importantă în cursul președinției române.

Puncte importante pe ordinea de zi de azi, 28 ianuarie

– Președinția română își va prezenta prioritățile politice și programul de lucru.

– Viitorul PAC post-2020

Consiliul va discuta pachetul de reformă a politicii agricole comune (PAC) post-2020.Miniștrii vor desfășura un schimb de opinii referitor la noul model de performanță stabilit în cadrul planurilor strategice PAC. Comisia va prezenta noua arhitectură verde prevăzută în aceeași propunere. De asemenea, miniștrii vor desfășura un schimb de opinii referitor la propunerea, în cadrul PAC, a regulamentului privind organizarea comună a piețelor (OCP).

Consiliul va purta o dezbatere de orientare referitor la dezvoltarea proteinelor vegetale în UE.

Cum funcționează Consiliul Agricultură și Pescuit?

Consiliul AGRIFISH reunește miniștri din toate statele membre ale UE. Majoritatea statelor membre sunt reprezentate de un singur ministru pentru ambele sectoare, dar unele state trimit doi miniștri – unul pentru agricultură și unul pentru pescuit.

La reuniuni participă și comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară sau comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit.

Reuniunile au loc, de regulă, o dată pe lună.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite