Consiliul Afaceri Externe al UE. Ministrul Aurescu a vorbit cu omologii din Italia, Belgia şi Germania despre aderarea României la Schengen

România insistă că Uniunea Europeană să reia în discuție subiectul aderării noastre la Schengen. Chiar dacă tema nu figurează pe agenda reuniunii de astăzi a miniștrilor comunitari de Externe, reprezentantul țării nostre, Bogdan Aurescu, dă asigurări că va face noi eforturi pentru a căuta ajutor diplomatic în vederea aderării.

23 Ianuarie 2023, 09:11 (actualizat 23 Ianuarie 2023, 17:13) Știrile TVR |

 

ACTUALIZARE Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o întrevedere cu omologul german, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe, care are loc la Bruxelles, precizează MAE.

În contextul acestei întâlniri, ministrul român de Externe a informat asupra demersurilor în curs ale părţii române, menţionând dialogul pozitiv cu preşedinţia suedeză a Consiliului UE, precum şi convorbirile avute cu o serie de omologi europeni pe această temă, inclusiv cu omologul austriac, la Davos.

Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a apreciat poziţia şi demersurile României şi a reconfirmat "sprijinul puternic şi implicarea activă şi concretă a ţării sale în direcţia continuării procesului de extindere al Spaţiului Schengen, prin aderarea României la o dată cât mai apropiată".

De asemenea, a fost subliniată "deschiderea părţii române spre o cooperare constructivă cu toate părţile implicate, pentru identificarea unor soluţii concrete, care să ducă la realizarea acestui obiectiv".

Cei doi miniştri au avut, totodată, un schimb de vederi privind pregătirea viitoarei Conferinţe ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova - instrument inovativ creat anul trecut de miniştrii de externe român, german şi francez, eveniment care va avea loc în primăvară la Chişinău, fiind agreat să înceapă lucrul la nivel de experţi în acest scop, a arătat MAE.

 

ACTUALIZARE Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a vorbit, luni, cu omologul său italian, Antonio Tajani, precum şi cu omologul belgian, Hadja Lahbib, despre aderarea ţării noastre la Spaţiul Schengen.

Discuţiile au avut loc în marja Consiliului Afaceri Externe, care are loc la Bruxelles, a informat Ministerul Afacerilor Externe.

Bogdan Aurescu a mulţumit părţii italiene pentru "sprijinul ferm şi constant manifestat faţă de aderarea României la Schengen".

MAE arată că ministrul Antonio Tajani "a reiterat sprijinul hotărât şi activ al Italiei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen şi a arătat că se va implica pentru soluţionarea dosarului".

De asemenea, Bogdan Aurescu i-a mulţumit şi omologului său belgian, Hadja Lahbib, pentru sprijinul Belgiei faţă de aderarea României la Schengen.

Ministrul de Externe belgian a reiterat "sprijinul puternic al Belgiei pentru aderarea României la Spaţiul Schengen, inclusiv în discuţii cu Austria şi ceilalţi parteneri europeni, în vederea finalizării cu succes a acestui dosar".

---------------------------------------------------------

Ministrul Bogdan Aurescu participă luni la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE) - care va avea loc la Bruxelles.

Bogdan Aurescu: Deşi Consiliul Afaceri Externe nu are pe agendă subiectul includerii României în spaţiul Schengen, voi folosi ocazia pentru a avea discuţii cu omologii mei despre continuarea eforturilor noastre de a cere aderarea României. Vrem să menţinem subiectul în atenţia tuturor partenerilor europeni.

"Miniştrii de externe europeni vor avea pe agendă discuţii aprofundate privind agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, cu participarea prin videoconferinţă a ministrului ucrainean de externe, D. Kuleba, precum şi cu privire la evoluţiile din Sahel şi statele costiere din Africa de Vest", informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Oficialii europeni vor aborda şi evoluţiile din Iran, Muntenegru, Afganistan şi Venezuela, precum şi lansarea misiunii UE în Armenia, care va avea mandatul de observare şi raportare asupra situaţiei de-a lungul frontierei dintre Armenia şi Azerbaidjan, cu scopul facilitării procesului de normalizare a relaţiilor Armenia-Azerbaidjan, prin măsuri de consolidare a încrederii.

În marja CAE, miniştrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii informal cu prim-ministrul palestinian, Mohammad Shtayyeh, precum şi o discuţie cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi.

"Referitor la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, ministrul Bogdan Aurescu va reafirma necesitatea continuării sprijinului multidimensional al UE pentru Ucraina, în special pentru depăşirea sezonului rece şi acordarea asistenţei militare pentru armata ucraineană prin intermediul Facilităţii Europene pentru Pace", arată sursa citată.

De asemenea, va susţine adoptarea de noi sancţiuni la adresa Rusiei şi continuarea demersurilor de sprijin pentru statele terţe, afectate de consecinţele războiului.

Potrivit MAE, ministrul român va exprima susţinere pentru identificarea de soluţii juridice solide pentru crearea instanţei care să se ocupe de pedepsirea celor vinovaţi de crimă de agresiune ca urmare a agresiunii Rusiei contra Ucrainei.

Aurescu va prezenta date actualizate privind sprijinul multidimensional al României pentru Ucraina, cu accent pe facilitarea exportului de cereale ucrainene prin ţara noastră. El va reafirma sprijinul pentru parcursul european al Ucrainei, cu respectarea tuturor recomandărilor Comisiei Europene şi, în context, va sublinia importanţa viitorului Summit UE - Ucraina, programat pentru luna februarie.

În cadrul reuniunii de lucru cu prim-ministrul palestinian, Mohammad Shatyyeh, ministrul Bogdan Aurescu va evidenţia importanţa continuării măsurilor UE în sprijinul instituţiilor Autorităţii Palestiniene şi pentru Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, în baza soluţiei celor două state, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate. Va exprima sprijinul pentru rezultate concrete ale relaţiei UE-Palestina, cum ar fi stabilirea unui dialog politic regulat şi lansarea negocierilor pentru un Acord de Asociere deplin.

-----------------------------------------------------------------

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte la 23 ianuarie, la Bruxelles, începând cu ora 10.00, conform site-ului https://www.consilium.europa.eu/. Consiliul va fi prezidat de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell. Pe ordinea de zi a Consiliului figurează atât puncte cu caracter legislativ, cât şi puncte fără caracter legislativ.

Temele cu caracter legislativ se deliberează public în temeiul articolului 16 alineatul (8) din Tratatul privind Uniunea Europeană, care stipulează: "Consiliul se întruneşte în şedinţă publică atunci când deliberează şi votează un proiect de act legislativ. În acest scop, fiecare sesiune a Consiliului este divizată în două părţi, consacrate deliberărilor privind actele legislative ale Uniunii, respectiv activităţilor fără caracter legislativ", potrivit https://eur-lex.europa.eu/ şi https://data.consilium.europa.eu/.

În privinţa activităţilor fără caracter legislativ, se va desfăşura un schimb de opinii cu privire la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi cu privire la Sahel şi ţările de coastă din Africa de Vest, mai scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

În ceea ce priveşte agresiunea Rusiei în Ucraina, Consiliul a adoptat, la 16 decembrie 2022, un al nouălea pachet de noi măsuri menite să intensifice presiunea asupra Rusiei şi a guvernului acesteia. Pachetul convenit include o serie de măsuri care au ca scop lovirea economiei Rusiei şi capacitatea acesteia de a-şi continua agresiunea, scrie sursa citată.

Înaltul Reprezentant va fi informat cu privire la situaţia afacerilor curente.

De asemenea, în timpul unui prânz de lucru, miniştrii afacerilor externe vor desfăşura un schimb informal de opinii cu prim-ministrul palestinian.

***
Anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene a avut loc în 12 decembrie 2022, la Bruxelles, când Consiliul a aprobat concluziile privind Iranul, Yemenul şi Pactul privind PSAC civilă, potrivit www.consilium.europa.eu.

Consiliul a convenit, în context, să majoreze plafonul financiar al Instrumentului european pentru pace cu 2 miliarde euro în 2023. De asemenea, a convenit că, la nevoie, plafonul poate fi majorat cu încă 3,5 miliarde euro până în 2027.

Nu ultimul rând, Consiliul a instituit o misiune de parteneriat militar pentru Niger, ca răspuns la solicitarea guvernului nigerian, pentru a sublinia angajamentul UE faţă de stabilitatea regiunii Sahel.

Tot la 12 decembrie, Consiliul a prelungit mandatele EUCAP Somalia, misiunea civilă a UE de consolidare a capacităţilor, EUTM Somalia, misiunea militară a UE de instruire, şi operaţiei ATALANTA a forţelor navale ale UE, una dintre operaţiile maritime militare executive ale UE, până pe 31 decembrie 2024, mai scrie sursa citată.

***
Consiliul Afaceri Externe al Uniunii Europene este alcătuit din miniştrii afacerilor externe din toate statele membre ale UE. În funcţie de ordinea de zi, Consiliul îi reuneşte, de asemenea, pe: miniştrii apărării (politica de securitate şi apărare comună), miniştrii competenţi în materie de dezvoltare (cooperarea pentru dezvoltare), miniştrii comerţului (politica comercială comună).

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reuneşte, de obicei, cel puţin o dată pe lună, notează www.consilium.europa.eu.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 13°C
IASI 3°C 12°C
CLUJ 3°C 11°C
CONSTANTA 7°C 10°C
CRAIOVA 9°C 12°C
BRASOV -1°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI