Consilierul pe probleme de securitate de la Casa Albă: Prin contraofensivă, Ucraina va recupera „teritoriu strategic semnificativ”

Jake Sullivan consilierul pentru securitate al Casei Albe
Jake Sullivan consilierul pentru securitate al Casei Albe
4 iunie 2023, 23:00

„În primul rând, acesta nu este un examen. Nu dăm note Ucrainei pentru contraofensivă pentru a-i spune ați făcut bine, pe baza a ceea ce v-am oferit, sau nu v-ați descurcat. Ceea ce vrem să facem este să sprijinim Ucraina să progreseze cât mai mult pe câmpul de luptă, astfel încât să fie în poziția cea mai puternică cu putință la masa negocierilor. Și credem că această contraofensivă va permite Ucrainei să ia înapoi din mâinile rușilor teritoriu strategic semnificativ, zone ocupate de Rusia care sunt de drept teritoriu ucrainean suveran”, a declarat Jake Sullivan, răspunzând unei întrebări adresate de Fareed Zakaria.

„Cât va reuși exact să recupereze, în ce locuri, asta depinde de evoluțiile din teren, pe măsură ce ucrainenii demarează contraofensiva”, a declarat Sullivan. „Dar noi credem că ucrainenii vor avea succes în această contraofensivă”, a adăugat el.

Întrebat de jurnalistul Fareed Zakaria dacă se așteaptă la vreo formă de negociere până la finalul acestui an, Sullivan a refuzat să menționeze vreun termen în acest sens, dar a subliniat că evoluțiile de pe front vor avea un „impact major” asupra negocierilor viitoare.

„Ce vă voi spune însă este asta: președintele Zelenski însuși a spus că acest război se va încheia în cele din urmă prin diplomație”, a subliniat Jake Sullivan.

Armata ucraineană a fost observată mutând echipament militar spre primele linii ale frontului. A condus mai multe atacuri asupra țintelor militare rusești, care vor facilita operațiunile ofensive de amploare. Aici se înscriu și recentele atacuri asupra portului oraș din sud ocupat de ruși, Berdiansk.

Un înalt oficial american a confirmat pentru CNN luna trecută că Ucraina a început deja operațiunile care vestesc contraofensiva. Aceste operațiuni de configurare au inclus lovirea unor depozite de armament, a unor centre de comandă, a sistemelor de artilerie și de apărare rusești. Toate cu scopul de a pregăti frontul pentru avansarea forțelor ucrainene.

Secvențe din interviu pot fi vizionate AICI

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite