Consens pe data alegerilor locale: finalul lui septembrie. Dispută pe atribuțiile Guvernului

6 iunie 2020, 21:12

Social-democrații au negociat cu liderii celorlalte partide cât să fie prelungite mandatele primarilor în funcție, respectiv data viitoarelor alegeri. Există acum consens pentru data de 27 septembrie. PSD plusează însă.

Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD: După data de 21 iunie s-ar bloca toate administrațiile locale dacă Parlamentul, în saptamâna următoare, nu vine cu o lege de prelungire a mandatelor. Eu aș vrea să venim în lege și cu data alegerilor, cu un amendament, în cazul în care experții, nu neapărat Guvernul, spun că încă există un pericol pentru populație, să poată fi prelungit.

În proiectul discutat se propune prelungirea mandatelor actuale până în luna noiembrie, dar și renunțarea la jumătate din procedurile legate de candidaturi, cu excepția duratei de campanie. Liberalii sunt de acord și cu data și cu metoda. Nu însă și cu impunerea de către Parlament a datei alegerilor.

Florin Roman, liderul deputaţilor PNL: Guvernul trebuie să vină cu hotărârea de guvern prin care să reglementeze foarte clar calendarul celor 60 de zile şi, prin consens, cu siguranţă vom stabili data alegerilor. Chiar nu este o chestiune de orgoliu. De 30 de ani data alegerilor o stabileşte Guvernul.

Balanța poate fi înclinată însă de partidele mici. Iar acestea au propriile condiții și viziuni.

Dan Barna, preşedintele USR: Mai există posibilitatea improbabilă politic ca prin lege să se ceară Guvernului să stabilească această dată sau să dea un termen Guvernului să prezinte un calendar.

Eugen Tomac, preşedintele PMP: Acest atribut este unul care revine exclusiv Guvernului. Guvernul a organizat alegerile dintotdeauna şi nu văd niciun motiv pentru care Parlamentul să dea o lege organică prin care să stabilească organizarea alegerilor.

Adrian Țuțuianu, vicepreşedinte ProRomânia: Este necesar ca alegerile parlamentare şi alegerile locale să aibă loc concomitent, eventual la un interval de o săptămână-două între ele. Este normal ca data alegerilor să fie stabilită de către Parlament printr-un consens cât mai larg.

Urmează o nouă rundă de consultări. Așa că, săptămâna viitoare este decisivă pentru soarta localelor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite