CONGRESUL PNL Premierul Nicolae Ciucă, unicul candidat la șefia partidului, a primit 1060 de voturi, din 1120. Restul voturilor au fost nule

10 aprilie 2022, 08:28

Niciun delegat la congresul PNL nu s-a opus validării lui Nicolae Ciucă. Au existat totuși 159 de abțineri și 60 de voturi anulate. Peste 1.000 de liberali l-au votat pe actualul premier în fruntea partidului.

Europarlamentarul Dan Motreanu este singura apariție nouă în echipa cu care Nicolae Ciucă va conduce PNL. Potrivit unor surse, el va ocupa funcția de prim-vicepreședinte, lăsată vacantă de Lucian Bode, care devine secretar general.

În rest, Ciucă preia echipa care acum 6 luni era în jurul lui Florin Cîțu.

Fostul președinte al PNL a fost prezent la congres, dar a ieșit din sală înainte ca Nicolae Ciucă să își prezinte moțiunea.

Nicolae Ciucă a evitat să spună dacă intenționează să își asume și candidatura la alegerile prezidențiale din partea PNL. Va fi decizia partidului. Susține însă că prioritățile imediate ale liberalilor sunt stabilitatea României și o guvernare eficientă, în folosul cetățenilor.

Aici poate fi urmărită desfășurarea Congresului PNL:

UPDATE Florin Cîțu a spus că nu a fost confortabil cu alianţa cu PSD şi că regretă că nu s-a retras la momentul în care aceasta a fost realizată.

UPDATE Nicolae Ciucă: Candidatul la prezidenţiale din partea PNL va fi nominalizat de partid. Nu eu îmi exprim această opinie

UPDATE Nicolae Ciucă, despre o eventuală demisie după ancheta privitoare la acuzațiile de plagiat: Să lăsăm instituţiile să-şi prezinte concluziile. Am onoarea şi demnitatea să pot să iau o decizie

UPDATE Marius Vulpe a urmărit congresul extraordinar al liberalilor:

UPDATE Nicolae Ciucă a mulțumit tuturor celor care l-au votat, inclusiv tinerilor: „Vreau să le mulțumesc tinerilor. Tot ceea ce facem noi astăzi le este destinat. Rostul nostru și direcția noastră nu sunt pentru noi, sunt pentru ei, ei trebuie să fie cei care se vor mândri că au preluat de la noi o țară stabilă și puternică și au datoria să o ducă mai departe mai bine decât am făcut-o noi”.

UPDATE Nicolae Ciucă a primit 1.060 de voturi dintr-un total de 1.200, restul de 60 de voturi fiind nule.

Voturi valabil exprimate – 1.120

Voturi PENTRU – 1.060

Voturi ANULATE – 60

Voturi NEUTILIZATE – 159


UPDATE Participanții la congres au trecut la vot.

UPDATE „E adevărat, nu sunt un membru cu vechime în partid, nu am experiență politică și nici nu vreau să par ceea ce nu sunt. Dar cu siguranță, niciodată nu mă voi lăsa prizonier!”– a spus Nicolae Ciucă, în discursul său de la Congresul PNL.

UPDATE La sosirea la congres, Florin Cîțu a vorbit despre așteptările pe care le are de la Nicolae Ciucă. A spus că nu e chiar comod să stea lângă echipa care l-a dat jos, dar că el rămâne liberal.

UPDATE La sosirea la congres, Nicolae Ciucă a declarat: Sper ca, prin acest demers pe care mi l-am asumat, PNL să-și găsească echilibrul, nu suntem într-o situație simplă, dar am convingerea că vom putea să ne găsim un rost și o direcție. Cred că în politica românească este nevoie și de oameni noi.

––––––––––––––––––––––––––––––––

Ciucă şi-a depus candidatura la şefia PNL miercuri, în ultima zi în care era posibil acest lucru.

Cu o zi înainte, marţi, Biroul Executiv al liberalilor a stabilit o derogare de la statutul partidului în ceea ce priveşte vechimea, astfel încât Nicolae Ciucă să poată candida la funcţia de preşedinte. Statutul PNL prevede că orice membru al partidului poate candida la funcţia de preşedinte dacă are o vechime de cel puţin 5 ani. Ciucă s-a înscris în partid în octombrie 2020.

„Am decis să îmi depun moţiunea de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL. Am decis să îmi asum această responsabilitate după o discuţie pe care am avut-o cu colegii şi în urma analizei pe care am făcut-o asupra întregii situaţii politice. (…) PNL este cel mai mare partid de dreapta, are cei buni primari din ţară şi poate ajunge primul partid din România”, a declarat premierul, după depunerea candidaturii la şefia Partidului Naţional Liberal.

Prim-ministrul candidează la funcţia de preşedinte al PNL cu moţiunea intitulată „Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică”.

În document, Ciucă vorbeşte despre dezvoltarea şi modernizarea României, argumentele pentru o Românie puternică, fundamentele reclădirii încrederii, cetăţeanul în centrul preocupărilor PNL, reconectarea la profesionalism, elite şi meritocraţie, guvernarea de mare coaliţie.

„Deciziile şi opţiunile politice rămân apanajul partidului, în timp ce aplicarea acestor decizii ţine de dinamica din coaliţie, de dezbaterile şi deciziile din interiorul organismelor de conducere ale marii coaliţii şi de opţiunile Guvernului şi ale prim-ministrului”, se arată în moţiunea lui Nicolae Ciucă.

Colegiile directoare judeţene ale Partidului Naţional Liberal au avut termen până vineri, la ora 22,00, să analizeze şi să voteze moţiunea.

Conform unor surse liberale, noul Biroul Executiv al PNL urmează să fie ales într-un Consiliu Naţional în luna mai.

Sâmbăta trecută, Florin Cîţu şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al PNL, după ce mai mulţi lideri liberali i-au solicitat acest lucru.

Şi Dan Vîlceanu a demisionat din funcţia de secretar general al partidului.

În acest context, prim-vicepreşedintele Gheorghe Flutur a devenit preşedinte interimar al PNL, iar prim-vicepreşedintele Lucian Bode – secretar general interimar.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite