Confuzie și mai mare pentru consumatori. Legea compensării la energie va intra în vigoare cu termene depășite

19 decembrie 2022, 18:51

Ca să plătească prețul minim de 0,68 de lei pentru fiecare KWH consumat, clienții trebuie să fi avut un consum mai mic de 100 de KWH pe lună, în 2021. Reprezentanţii ANRE spun că legea nu se va aplica retroactiv.

Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă: Există un paragraf care vorbește că, în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022, de asemenea, vor trebui să consume și respectiv să primească preț plafonat tot la un singur loc de consum. Asta face să se aplice un principiu de retroactivitate pe ultimele patru luni de zile și mai mult există imposibilitatea unor comsumatori de a reveni și de a-și declara locul de domiciliu sau de reședință, așa cum prevede legea și care se poate aplica pentru consumurile viitoare.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: Nicio lege nu se aplică retroactiv. Legile se aplică după intrarea în vigoare a lor. Această lege a fost publicată în Monitorul Oficial pe 13 decembrie. Intră în vigoare la 3 zile după publicare, deci 16 decembrie se aplică legea, dacă anumite articole nu indică altă dată. Dar niciodată nu poate să indice date retroactiv. Sunt anumite prevederi în lege care spun că unele prevederi intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023 sau în viitor, dar niciodată nu se poate aplica o lege retroactiv.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite