Confruntări de amploare la graniţa dintre Armenia şi Azerbaidjan. Zeci de victime. Un acord de încetare a ostilităţilor, încălcat după câteva minute

13 septembrie 2022, 10:27

Este cel mai recent episod violent dintre cele două state, care de decenii își dispută această regiune.

Cel mai recent conflict a izbucnit în toamna anului 2020, când peste 6.500 de oameni au murit.

În urma unui armistițiu, Armenia a cedat zone de teritoriu pe care le controlase de zeci de ani, iar Moscova a desfășurat aproximativ 2.000 de soldați ruși pentru menținerea păcii.

VEZI și Franţa va sesiza Consiliul de Securitate al ONU după confruntările între Armenia și Azerbaidjan

Un acord de încetare a focului a intrat în vigoare la orele locale 09:00 (05:00 GMT), potrivit relatărilor de presă şi unei surse care a solicitat anonimatul. Media azere au informat că acordul a fost încălcat la scurt timp.

Pe de altă parte, miniştrii Apărării din Rusia şi Armenia, Serghei Şoigu şi Suren Papikian, au discutat marţi dimineaţă şi au decis ”să ia măsurile necesare pentru a stabiliza situaţia” la frontiera armeano-azeră, a declarat Ministerul Apărării armean, citat de Interfax și preluat de Agerpres.

Situaţia de la graniţa armeano-azeră a fost analizată marţi şi într-o convorbire telefonică între premierul Armeniei, Nikol Paşinian, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

În timpul convorbirii, şeful Executivului armean a acuzat Azerbaidjanul de escaladarea tensiunilor legate de regiunea Nagorno-Karabah.

VEZI și Uniunea Europeană cheamă la încetarea ostilităților între Armenia și Azerbaidjan

Charles Michel a afirmat că Uniunea Europeană este ”pregătită să facă eforturi pentru a preveni escaladarea suplimentară” a violenţelor. El a subliniat că nu există ”nicio alternativă la pacea şi stabilitatea în regiune”.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a cerut marţi Armeniei să renunţe la ”provocările” la adresa Azerbaidjanului. ”Armenia ar trebui să înceteze provocările şi să se concentreze pe negocierile de pace şi pe cooperarea” cu Baku, a declarat şeful diplomaţiei turce.

Armenia şi Azerbaidjan au anunţat marţi confruntări de amploare la graniţă, soldate cu victime, în cea mai recentă izbucnire de violenţă între cele două ţări.

Potrivit Interfax, premierul armean Nikol Paşinian a anunţat în Parlamentul de la Erevan că 49 de soldaţi armeni şi-au pierdut viaţa în noile confruntări cu Azerbaidjanul, precizând că luptele continuă.

Schimburi frecvente de focuri de armă au fost raportate de-a lungul frontierei comune de la sfârşitul războiului din 2020 dintre Erevan şi Baku.

Ministerul Apărării azer a acuzat Armenia de ”acte subversive pe scară largă” în apropierea districtelor Daşkasan, Kelbajar şi Laşin de la graniţă, adăugând că poziţiile armatei sale ”au fost atacate, inclusiv cu mortiere”.

Săptămâna trecută, Erevanul a acuzat Azerbaidjanul de uciderea unuia dintre soldaţii armeni într-un schimb de focuri la frontieră.

Cele două ţări vecine au purtat două războaie – în anii ’90 şi în 2020 – în regiunea Nagorno-Karabah, enclavă azeră populată majoritar de etnici armeni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite