Conflictul Ucraina – Rusia. A intrat în vigoare legea marțială. 12 marinari ucraineni rămân în arest pentru două luni

28 noiembrie 2018, 12:32

Legea marțială a fost instituită în zece regiuni care se învecinează cu Rusia, Transnistria și peninsula Crimeea. Va rămâne în vigoare în următoarele 30 de zile, dar perioada ar putea fi dublată. Pe drumurile care duc spre Mariupol, port la Marea Azov, au fost instituite filtre de securitate.

Irina Ivanova, 45 de ani, locuitor din Mariupol: „Nu am mai avut lege marţială, este greu de crezut. Ei spun că drepturile constituţionale nu vor fi limitate, dar nu ştim ce se va întâmpla în următoarele două sau trei săptămâni”.

Arsen Tshenko, locuitor din Mariupol: „Putem fi bombardaţi dinspre Marea Azov. Este înspăimântător. Oricând pot cădea bombele”.

Președintele Petro Poroșenko a avertizat că Rusia și-a crescut semnificativ prezența militară în apropierea granițelor Ucrainei.

PETRO POROȘENKO, președintele Ucrainei: „Vorbim de 17 – 24 septembrie. Toate acestea sunt tancuri. Octombrie. După cum vedeţi, numărul tancurilor staţionate la frontiera noastră e de trei ori mai mare”.

În prima sa reacție la situația declanșată duminică, președintele Vladimir Putin consideră că totul este o înscenare în scopuri electorale pusă la cale de președintele Poroșenko.

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: „Preşedintele este pe locul 5 în sondaje, sunt şanse să nu prindă turul al doilea, aşa că avea nevoie de o escaldare a situaţiei care să strice jocurile candidaţilor opoziţiei”.

Pentru Putin, ce s-a întâmplat duminică a fost un incident maritim minor. Chiar și așa, din cei 24 de marinari ucraineni arestați, jumătate rămân în arest cel puțin 2 luni. Președintele Poroșenko este însă mult mai îngrijorat și a cerut Statelor Unite să amplaseze o bază militară permanentă pe teritoriul Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite