Conflictul se adânceşte. Guvernul de la Madrid aşteaptă aprobarea senatului pentru preluarea Cataloniei

25 octombrie 2017, 14:49

Aplicarea articolului 155 din Constituţia Spaniei nu va duce doar la concedierea liderului Carles Puigdemont şi a membrilor guvernului său, care a organizat un referendum ilegal de independenţă.

350 de angajaţi ai radioului şi televiziunii regionale din Catalonia se tem pentru slujbele lor, dacă Senatul Spaniei va aproba măsurile înaintate de guvernul Rajoy.

“Suntem susţinuţi de Consiliul Catalan al Audiovizualului, care recunoaşte că Radio Catalunya respectă cel mai mult diversitatea opiniilor. Preluarea controlului asupra posturilor noastre de guvernul spaniol nu va îmbunătăţi situaţia în Catalonia”, spune un reporter de la Catalunya Radio.

Angajaţii celor două instituţii de presă au denunţat intenţia guvernului şi spun că nu-i vor recunoaşte pe şefii numiţi de la Madrid.

“Un lucru este clar. Nu ne vom abandona slujbele şi nu vom intra în panică din cauza unui articol din Constituţie care nici măcar nu a fost aplicat încă şi care este scandalos pentru democraţia noastră”, a precizat Saül Gordillo, managerul Catalunya Radio.

Guvernul Spaniei vrea să recapete controlul asupra mijloacelor publice pe care secesioniştii le folosesc de ani de zile în campania de propagandă pentru independenţa Cataloniei.

Pe lângă mass media, executivul spaniol trebuie să obţină şi trecerea pacifică a poliţiei catalane în subordinea directă a Ministerului de Interne, mai ales că este de aşteptat ca agenţii de la Mossos de Esquadra să se ocupe de menţinerea ordinii publice în Catalonia, după ce guvernul secesionist va fi demis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă